Πελόζι: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το status quo της Ταϊβάν

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, Πηγή: wikipedia

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν το status quo στην Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι κατά την επίσκεψή της στο νησί.

«Είμαστε υποστηρικτές του status quo, δεν θέλουμε να συμβεί τίποτα στην Ταϊβάν με τη βία», είπε μετά από συνάντηση με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέ.

Σύμφωνα με την Πελόζι, οι ΗΠΑ σέβονται την πολιτική της «μίας Κίνας». Παράλληλα, τόνισε ότι «η αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν είναι πιο δεδομένη από ποτέ».

Η Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν το βράδυ της Τρίτης, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού πολιτικού εδώ και 25 χρόνια. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την αμερικανική πλευρά ότι εάν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί, δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες και η Κίνα θα λάβει σκληρά μέτρα.

Η Ταϊβάν διοικείται με δική της διοίκηση από το 1949, όταν τα απομεινάρια των δυνάμεων του Κουομιντάγκ με επικεφαλής τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ (1887-1975) κατέφυγαν εκεί μετά την ήττα τους στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο. Από τότε διατηρεί τη σημαία και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά της πρώην Δημοκρατίας της Κίνας, που υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα πριν έρθουν στην εξουσία οι κομμουνιστές. Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Κίνας, που υποστηρίζεται από τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, το νησί είναι μία από τις κινεζικές επαρχίες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...