ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Προχώρησαν στην καταψήφιση του απολογισμού προϋπολογισμού και ισολογισμού της ΠΝΟ

Απεργία 26/11/2020 - Πειραιάς: Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, ΠΕΠΡΝ σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο

Στην καταψήφιση του απολογισμού, προϋπολογισμού και ισολογισμού, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων θεμάτων, η χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της Πανελλήνιας ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), προχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Αιχμή, αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «αποτελεί το βρώμικο αλισβερίσι με τις συμβάσεις που συνεχίζει να υπογράφει» ο ΓΓ της ΠΝΟ με τους εφοπλιστές «έναντι αμοιβής και είχε τη σύμφωνη γνώμη των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται η αντίστοιχη κλαδική ΣΣ Εργασίας και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες απ’ όποια χώρα και αν προέρχονται, αλλά οι ατομικές συμβάσεις».

Οι συμβάσεις αυτές είναι οι λεγόμενες «μπλε κάρτες» που υπογράφει η ΠΝΟ και η Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών (ITF), με τις οποίες πιστοποιούν ότι στα πλοία ισχύουν τα ελάχιστα που προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και τις οποίες πουλάνε στις εταιρείες έναντι αμοιβής. Με αυτόν τον τρόπο ταξιδεύουν ανενόχλητα καράβια, στα οποία δεν ισχύει κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα.

Από αυτές τις βρώμικες συμφωνίες σε βάρος των ναυτεργατών, επισημαίνουν, «καταγράφεται στα έσοδα για το 2020 το ποσό των 5.988.489,14 ευρώ!!!, ενώ αποτέλεσαν όπλο για τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση να διαμορφώσουν τον αντεργατικό νόμο 4714/2020, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτών των συμβάσεων και σε Έλληνες Γ’ Πλοιάρχους, Γ’ Μηχανικούς και πλήρωμα, στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία».

Γεγονός που όπως καταγγέλλουν, σημαίνει ότι οι ναυτεργάτες αμείβονται με τις διεθνείς συμβάσεις πείνας (ITF – ILO) και όχι με αυτές που προβλέπονται από την αντίστοιχη κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ είναι χωρίς κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε, καταλήγουν, «τους ναυτεργάτες να περιφρουρήσουμε την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 6 Μάη, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, να δυναμώσουμε την ταξική πάλη ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...