Πέμπτη 21 Μάη-Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού: Πολύμορφες δράσεις από καλλιτέχνες

Κινητοποίηση Καλλιτεχνών 7/5/220

Πολύμορφες δράσεις σήμερα, Πέμπτη 21 Μάη, Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού, από σωματεία και φορείς στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) καλεί στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. Θα εκτεθούν ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων και θα δωρίζονται στους περαστικούς από τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Με το στίχο του Πάμπλο Νερούντα, «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει», το ΕΕΤΕ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την ενίσχυση όλων των καλλιτεχνών δημιουργών. Στο κάλεσμα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Όλοι εμείς οι εικαστικοί καλλιτέχνες που δημιουργούμε, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες σημερινές συνθήκες, επιβιώνοντας ως αυτοαπασχολούμενοι, ή με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με “μπλοκάκι”, ή χωρίς χαρτιά, εκπαιδευτικοί Τέχνης που καλούνται να εργαστούν κάτω από παρακολούθηση με κάμερες, στην εργασιακή επισφάλεια, όλοι όσοι ζούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες που αμφισβητούν την υπόστασή μας, το να δημιουργούμε, το να υπάρχουμε. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε από την τέχνη μας!».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα καλούν στις 7 μ.μ., στο Θησείο, στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί.

«Πότε ξεκινήσαμε; Κανείς δεν θυμάται πια. Τα βήματά μας, βήματα των πολλών. Βήματα των χιλιάδων. Βήματα όσων έπεσαν. Βήματα όσων σηκώθηκαν. Βήματα όσων άκουσαν. Βήματα όσων φώναξαν. Στις 21 Μάη γινόμαστε κομμάτι ενός βηματισμού. Μιας παγκόσμιας σκηνής που μας ενώνει», αναφέρουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και καλούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν να φέρουν και ένα ζευγάρι παπούτσια. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210.3817.369, 210.3833.742 και email: swmateio.ithopoiwn@gmail.com.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί σε μουσικές διαμαρτυρίες σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό τρίγωνο (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), από τις 19.00 έως τις 20.00 μουσικοί από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας, «τα 100 βιολιά», σύνολο κρουστών, μεγάλο σχήμα τραγουδιστών, καθώς και σύνολο Κρητών με την ορχήστρα και το χορευτικό τους θα δώσουν το «παρών».

Άλλωστε, το τι πρόκειται να συμβεί μας το περιγράφει ο ΠΜΣ στην ανακοίνωσή του.

Στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ σημειώνει: «Μέχρι σήμερα: Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις βάζουν στη ζυγαριά την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας με τα κέρδη των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Συνεχίζουμε…

21 Μάη 2020: Αθήνα. Ο ήλιος δύει. Η αλυσίδα μεγαλώνει. Μουσικοί πυρήνες γεννιούνται και γεμίζουνε την πόλη μουσική. Η jazz συναντάει την κλασική, το ρεμπέτικο συνομιλεί με το hip-hop, η λαϊκή παράδοση με το avant-garde. Jazz trio, λαϊκές παρέες, σύνολα δωματίου, μπάντες… Όλοι ενώνονται κάτω από το κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Σήμερα παίζουμε για έναν άλλο σκοπό. Σήμερα παίζουμε για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Με όλους αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της νέας κρίσης».

Ο ΠΜΣ καλεί μεμονωμένους μουσικούς και σχήματα να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 210.3213.694 και στο dilosi.symmetohis@gmail.com.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...