Πεντάγωνο: Η Κίνα συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο μακροπρόθεσμα, η Ρωσία είναι “άμεση απειλή”

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Η Κίνα συνιστά «θεμελιώδη» κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες ενώ η Ρωσία αποτελεί μια «έντονη απειλή» εκτιμά το Πεντάγωνο στο νέο αμυντικό δόγμα του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καθορίζει τη στρατηγική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια.

Το Πεκίνο «είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής που έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να τροποποιήσει την παγκόσμια τάξη και, ολοένα και περισσότερο, τα μέσα για να το κάνει» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους αυτήν τη νέα στρατηγική.

«Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ρωσία δεν συνιστά συστημική απειλή για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Αλλά είναι μια άμεση και έντονη απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες μας», πρόσθεσε.

Το νέο αμυντικό δόγμα, που δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα με την πυρηνική και την αντιβαλλιστική στρατηγική των ΗΠΑ, αναφέρεται στις πιέσεις που ασκεί το Πεκίνο στην Ταϊβάν, καθώς η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει την επανένωση του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έδωσε, σήμερα στη δημοσιότητα τρία έγγραφα σήμερα: Τη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας, την Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στρατηγικής και την Αναθεώρηση της Πυραυλικής Άμυνας. Όλα μαζί περιγράφουν τις προτεραιότητες των ενόπλων δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που η Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στρατηγικής δημοσιοποιείται ταυτόχρονα με τη νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας, αναδεικνύοντας την πρόθεση των ΗΠΑ, να προετοιμαστούν  για όλα τα ενδεχόμενα.

Στο νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ αναφέρεται ότι τη δεκαετία του 2030 οι ΗΠΑ θα βρεθούν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, «αντιμέτωπες με δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που θα είναι στρατηγικοί ανταγωνιστές και δυνητικοί αντίπαλοι», δηλαδή την Ρωσία και την Κίνα. 

Οι ΗΠΑ θεωρούν επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα τους στοχεύουν «στην αποτροπή κάθε είδους επίθεσης», ακόμη και με συμβατικά όπλα. Τονίζεται ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων παρά μόνο υπό ακραίες συνθήκες, «για να υπερασπιστεί τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τη θέση που είχε διατυπώσει το ΚΚΕ με αφορμή την πραγματοποίηση του 21ου Συνεδρίου σχετικά με την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας με τίτλο: «Η μάχη ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα».

Στοιχείο που πιο έντονα χαρακτηρίζει τις διεθνείς σχέσεις είναι η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιµπεριαλιστικό σύστηµα, που εκτός του οικονοµικού υπόβαθρου έχει άµεση αντανάκλαση σε πολιτικό – διπλωµατικό και στρατιωτικό επίπεδο. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για την πανδηµία, για κλοπή τεχνολογιών, για «επεκτατισµό» κ.ά., ενώ από τη µεριά της η Κίνα, µε «εργαλείο» οικονοµικές και εµπορικές συµφωνίες, επιδιώκει να διαρρήξει τις παραδοσιακές συµµαχίες των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προσαρµόζουν το δόγµα τους, προτάσσοντας ως βασικό αντίπαλο την Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...