Πεντάγωνο: “Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στη Συρία για να προστατεύουν το πετρέλαιο” – Αλλά;

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν βρίσκονται στην περιοχή για να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα το Πεντάγωνο, αλλάζοντας τους στόχους που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία “είναι εκεί για να στηρίξουν την αποστολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους”, τόνισε ο Κίρμπι. “Γι’ αυτό τον λόγο βρίσκονται εκεί”.

Φυσικά δεν πρόκειται για αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ, οι οποίες υπάρχουν και επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Β. Αφρικής. Εξάλλου η μεγάλη πλειονότητα των πετρελαιοπηγών της Συρίας βρίσκονται στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που παραμένει εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης. Ελέγχονται κυρίως από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δηλαδή συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι χρηματοδοτούν την ημιαυτόνομη κυβέρνησή τους από τις πωλήσεις του πετρελαίου.

Ενώ το 2020 η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Delta Crescent Energy είχε υπογράψει συμφωνία με την ημιαυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου οι SDF να παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο συριακό καθεστώς. Κατά τα άλλα οι ΗΠΑ είναι στη Συρία για τουρισμό και όχι για τον ενεργειακό της πλούτο και την γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στην περιοχή…

Όταν το 2019 ο Τραμπ ανακάλεσε την απόφασή του να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία είχε εξηγήσει ότι θα διατηρήσει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες “εκεί που υπάρχει πετρέλαιο”.

Το Πεντάγωνο είχε διαβεβαιώσει τότε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία είχε στόχο να μην περιέλθουν υπό τον έλεγχο του ΙΚ οι πετρελαιοπηγές και να επιτρέψει στις SDF να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των περιοχών που ελέγχουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...