Περί ψυχώσεων

Κορονοϊός Σπίτι Γυναίκα Φόβος Μάσκα

Προσκεκλημένος φορέων Ψυχικής υγείας της Πάτρας, αντιπροσωπεύοντας τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου, παρακολούθησα ημερίδα των φορέων ψυχικής υγείας , που οργανώθηκε λόγω του γιορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ψυχικής υγείας( 10 Οκτώβρη).

Οι οργανωτές καθόρισαν σαν θέμα της ημερίδας , το θέμα : “ψυχική υγεία και τέχνη“. Η όλη διαδικασία, έδειχνε την μεγάλη προσπάθεια των Ψυχιάτρων, των Ψυχολόγων , των Νοσηλευτών και των Εθελοντών του χώρου, που προσφέρουν σημαντικό έργο υποστήριξης στους συνανθρώπους μας. Υπήρξε και θεατρικό δρώμενο από νέα παιδιά, και συζήτηση ανάμεσα στους ανθρώπους που παλεύουν στον δύσκολο αυτό χώρο.

Υπήρξαν και χαιρετισμοί από πολιτευτές, βουλευτές και άλλους ασχολούμενους με το θέμα. Θα ήθελα να τονίσω, ότι από τους δύο πρώτους ,δεν αναλύθηκε πλήρως η ψυχική υγεία ,τα αίτια και η φροντίδα που χρειαζόμαστε, για την θεραπεία των διαταραχών της.Και με ταπεινότητα να καταθέσω την άποψή μου.

Είναι καθορισμένο ότι υγεία, και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι η απουσία αρρώστιας ,αλλά η απουσία καταναγκασμών ,ανέχειας , απασχόλησης, κοινωνικού προσανατολισμού και παρουσία περιθωριοποίησης.

Θεωρώ ότι η παιδοψυχίατρος Βιολέτα Σιγάλα , που ορθά βραβεύτηκε για την μακροχρόνια προσφορά της στην ψυχική υγεία των παιδιών , με μια λέξη , καθόρισε την ουσία .Είπε ότι ο ψυχίατρος , πέραν των επιστημονικών αρχών της δουλειάς του ,πρέπει να δείχνει ΚΑΛΟΣΥΝΗ!! Εγώ θα πρόσθετα ότι ΟΛΟΙ μας πρέπει να δείχνουμε καλοσύνη. Προσωπικά ,δεν μπορώ να φανταστώ σήμερα ΑΝΘΡΩΠΟ , χωρίς κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.

Ιδιαίτερα σήμερα , με την πανδημία , την κρίση με την ανεργία , την ανέχεια ( η εθνική στατιστική αρχή μιλάει για 3 εκατομμύρια που ζουν στα όρια της φτώχειας, 20% που αδυνατούν να πληρώσουν υποχρεώσεις,17% που παιδεύονται στις δημόσιες δομές υγείας ). Επίσης, θερίζει η ανεργία των νέων,( η πλειοψηφία όσων εργάζονται, είναι σε μερική απασχόληση ( κανα500ρικο μεικτά).

Αυτοί , δεν μπορεί να είναι υγιείς .Ούτε οι φυσιολογικοί άνθρωποι. Υγιείς νομίζουν ότι είναι ,οι τραμπούκοι και τα φασιστοειδή που δέρνουν και τρομοκρατούν τον κόσμο, όσοι τους καλύπτουν , καθώς και εκείνοι, που καθορίζουν ανθρώπους ως “λαθραίους”, δηλαδή χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.(Περιττό να τονίσω, ότι οι προηγούμενοι διαθέτουν , αλλά δεν ξεκουμπίζονται που λέει ο λόγος).

Σήμερα ΟΛΟΙ οι άνθρωποι είμαστε ψυχικά ευάλωτοι με αυτά που βιώνουμε εμείς , αλλά και οι δίπλα μας. Χρειάζεται να τους βοηθάμε στη ζωή και στους αγώνες τους.Να τους συντροφεύουμε να τους νοιαζόμαστε. Τι δείχνει αλήθεια ο όρος “ζώα συντροφιάς”, αν δεν καθορίζει την απομόνωση των συνανθρώπων μας. Τα ζώα τα αγαπάμε αλλά αυτός ο όρος “χωλαίνει” συμπατριώτες μου.

Κλείνοντας ,να αναφέρω ποίημα του Γιάννη Νεγρεπόντη στη συλλογή, Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας, που μελοποιήθηκε από Λουκιανό Κηλαιδόνη (1974).

“Μια κοινωνία ολόκληρη , που πάσχει από ψυχώσεις, με κέντρα ψυχιατρικά , δεν πρόκειται να σώσεις. Η ψύχωση παράγωγο βαθύτερης αιτίας, κυρίως οικονομικής δομής της κοινωνίας Στην θεραπεία παράλληλα , θα πρέπει να κοιτάξεις , απ΄την αιτία ριζικά , τον κόσμο να απαλλάξεις, Και το κακό στη ρίζα του αν τ΄αντιμετωπίσεις , πολιτικοοικονομικά θα πρέπει να χτυπήσεις”.
Γεια χαρά σας.

Ανδρέας Μάζης, Γιατρός χειρουργός.
Μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου της Πάτρας .
Μέλος της Δημοτικής κίνησης , “Λαική Συσπείρωση”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...