Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Δασαρχείο της Πάρνηθας

Το Δασαρχείο της Πάρνηθας επισκέφτηκε κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ, Αλέξανδρο Κάμπα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ ΒΔ Αττικής του ΚΚΕ και την Γιούλη Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλο Αχαρνών, εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους υπαλλήλους για τα ζητήματα της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας, όπως και για τα προβλήματα της Δασικής Υπηρεσίας.

Μιλώντας με τους υπαλλήλους του Δασαρχείου τα στελέχη του ΚΚΕ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χρόνια τώρα η αντιπυρική προστασία και η δασοπροστασία στη χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω της συνειδητής πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και μη προμήθειας των απαιτούμενων μέσων  στη Δασική Υπηρεσία, η οποία, πλέον, έχει καταστεί ανύπαρκτη. Αυτή η κριτική του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση που υφίσταται στο Δασαρχείο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας, όπου υπάρχει και εθνικός δρυμός. Το προσωπικό του μειώνεται κάθε χρόνο, αφού συνταξιοδοτούνται υπάλληλοι χωρίς να αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις. Σήμερα υπηρετούν 12 δασοφύλακες και οδηγοί, 4 δασολόγοι και δασοπόνοι, 3 διοικητικοί και κανείς εργάτης.

Στις συζητήσεις αναφέρθηκε ότι ετοιμάζονται δημοπρασίες για συντήρηση δασικών δρόμων κάτι όμως που γίνεται μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Παράλληλα, με αφορμή την πυρκαγιά στα Γεράνεια, όπου δεν είχαν γίνει καθαρισμοί στο δάσος, υπογραμμίστηκε ότι και στην Πάρνηθα αυτό δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια. Προστέθηκε δε πως υπάρχουν μελέτες για διάφορες παρεμβάσεις αλλά δεν δίνονται χρήματα. Όσον αφορά τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Μήδεια», δεκάδες δέντρα που είχαν πέσει σε περιοχή του βουνού που ξεκινά από την κάτω πύλη Τατοΐου και για 12 χιλιόμετρα (σ.σ. πρόκειται για αντιπυρική ζώνη), αυτά απομακρύνθηκαν με την «επιστράτευση» εθελοντών από το Κρυονέρι.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, τονίστηκε πως δεν είναι απλά μια «αποτύπωση» των εκτάσεων με βάση τον χαρακτήρα τους (δάσος, αγρός, κατοικία, πόλη), αλλά περιέχουν τις μεταβολές στην ιδιοκτησία, στο χαρακτήρα και τη χρήση των εκτάσεων, ενώ διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του κεφαλαίου για κερδοφόρες επενδύσεις. Ουσιαστικά, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χρήσεων γης είναι προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και των Κατασκευών.

Δείτε ακόμα...