Περιοδεία σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θράκης

Περιοδεία σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θράκης πραγματοποίησε την Πέμπτη, κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Γιάννη Δελή.

Η περιοδεία ξεκίνησε από την Κομοτηνή, όπου εδρεύει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης, το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης, Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, συναντήθηκε με τον Διοικητή, αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Κούκουρα. Εκεί ενημερώθηκε για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στην Περιοχή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές και μέσα. Νωρίτερα προηγήθηκε συνάντηση και με την διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Κομοτηνής ενώ η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ΑΜΘ, Χρήστος Τρέλλης.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θερμό κλίμα, ενώ εκφράστηκε και η αναγνώριση της στάσης και των παρεμβάσεων του Κόμματος για  τις ανάγκες  και  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταφέρθηκε στο κλιμάκιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ΑΜΘ έχει στην ευθύνη της μια περιοχή με μεγάλες δασικές εκτάσεις αλλά και δύο νησιά, από τα οποία η Θάσος αντιμετωπίζει έναν από τους μεγαλύτερους βαθμούς επικινδυνότητας πυρκαγιάς στη χώρα. Παρόλα αυτά οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σοβαρές καθώς οι πυροσβέστες που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται, ενώ οι προσλήψεις των περίπου 60 εποχικών για όλη τη Περιφέρεια πραγματοποιούνται αργά, με αποτέλεσμα οι εποχικοί πυροσβέστες να μην έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους όταν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η υποστελέχωση ιδιαίτερα για το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, όπου το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές, ενώ τα κενά που δημιουργήθηκαν από όσους εποχικούς προσλήφθηκαν το 2019 δεν έχουν αναπληρωθεί.

Παρά την αύξηση των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει στο να αποτελούνται οι ομάδες του πεζοπόρου τμήματος από 5-6 πυροσβέστες, αντί για 8, πράγμα που δυσκολεύει κατά πολύ το έργο τους, ενώ ζήτημα αποτελεί και η ηλικιακή του σύνθεση, με μέσο όρο που ξεπερνά τα 50 έτη. Το τελευταίο μεταφέρθηκε ως ζήτημα και από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου. Οι πυροσβέστες του πεζοπόρου τμήματος μετέφεραν επίσης στο κλιμάκιο του Κόμματος πως διαθέτουν απαρχαιωμένα εργαλεία όπως αλυσοπρίονα κ.ά. τα οποία δεν έχουν αντικατασταθεί από το 2.000, όταν δηλαδή ιδρύθηκε το Τμήμα.

Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζονται και στις υποδομές, στα πυροσβεστικά Κλιμάκια Σουφλίου, Σαπών και Σαμοθράκης, όπως και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ορεστιάδας και Κομοτηνής. Ιδιαίτερα μάλιστα το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής είναι το παλαιότερο της Ελλάδας, για το οποίο το ΚΚΕ είχε πραγματοποιήσει τον Απρίλη του 2019 κοινοβουλευτική παρέμβαση, καθώς εκτός από την ακαταλληλότητά του λόγω ηλικίας, το κτίριο στεγάζεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, με συνέπεια να εγκυμονεί καθημερινά ο κίνδυνος για δημιουργία καθυστέρησης στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω του συχνού μποτιλιαρίσματος που δημιουργείται. Από την άλλη το κτίριο όπου στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, όπως σημείωνε η ίδια ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ προήλθε από τη συνένωση δύο διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα την προβληματική ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση, σε σημείο να υπάρχει κίνδυνος κάποιου ατυχήματος. Παρ όλα αυτά, όμως, δεν εγκρίνεται καμία δαπάνη για τη συντήρηση του κτιρίου, με συνέπεια τα όποια έξοδα δημιουργούνται για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, να τα επωμίζονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση των υποδομών του Κλιμακίου Σουφλίου, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά στη Λευκίμμη, με αποτέλεσμα να απειληθεί το δάσος της Δαδιάς. Όπως διαπίστωσε και το κλιμάκιο του Κόμματος όταν βρέθηκε εκεί, το απαρχαιωμένο κτίριο που συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από τους ίδιους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας με δικά τους έξοδα, έχει φτάσει στο σημείο να υποστεί καθιζήσεις και ρωγμές στους τοίχους τόσο στο χώρο που παραμένουν οι πυροσβέστες, όσο και στο σημείο που σταθμεύουν τα οχήματα.

Τέλος, μεταφέρθηκε ακόμα η ανάγκη αναβάθμισης της Πυροσβεστικής στη περιοχή, με την αναβάθμιση σε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Κλιμακίου της Θάσου, του Εθελοντικού Κλιμακίου των Φερών σε Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, όπως και της ίδρυσης εποχικού κλιμακίου στο δήμο Μύκης της ΠΕ Ξάνθης.

Μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του σχετικά με την περιοδεία, ο Γιάννης Δελής τόνισε πως αυτή πραγματοποιείται μέσα στην αντιπυρική περίοδο προκειμένου να λάβει το ΚΚΕ άμεση εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Τα συνολικότερα όπως και τα επιμέρους και ιδιαίτερα προβλήματα, σημείωσε, θα αποτυπωθούν και σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κόμματος στη βουλή, θα αποτελέσουν αντικείμενο διεκδικήσεων του λαϊκού και του εργατικού κινήματος, αλλά και αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν οι τοπικές Κομματικές Οργανώσεις έτσι ώστε από κοινού να βοηθήσουμε να θωρακιστεί όσο γίνεται περισσότερο η  γενικότερη πολιτική προστασία των λαϊκών οικογενειών.

Επίσης, σημείωσε πως «”Ο μεγάλος εμπρηστής” δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή, (…) είναι η εμπορευματοποίηση της γης, οι αλλαγές στη χρήση της γης, είναι μια σειρά από πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις από το πώς το περιβάλλον και ο δασικός πλούτος της χώρας γίνονται βορά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όλα αυτά είναι που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών» και πρόσθεσε πως αυτά για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται οι ανάλογες υπηρεσίες όπως και ανάλογος εξοπλισμός και μέσα.

Από την περιοδεία, ανέφερε πως επιβεβαιώνεται η  σοβαρή υποστελέχωση, το γεγονός ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν λίγα και παλιά μέσα, όπως και ότι στεγάζονται σε «Τραγικές υποδομές και αναντιστοιχίες των αναγκών».

«Δεν αρκεί να καταστρώνεις σχέδια επί χάρτου» σχολίασε, και πρόσθεσε πως «μεγάλη σημασία έχει αυτά τα σχέδια να υποστηρίζονται από τα ανάλογα μέσα και εξοπλισμό» και τόνισε την ανάγκη αύξησης των κρατικών κονδυλίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση που κρατά πάρα πολλά χρόνια.

Αντίστοιχες περιοδείες πραγματοποίησε χθες και σήμερα η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης και Καβάλας.

Δείτε ακόμα...