Περιοδεία στα Βαλκάνια του υπουργού Άμυνας της Κίνας

EUROKINISSI

Περιοδεία στην Ουγγαρία, την Σερβία, την Β. Μακεδονία και την Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Γουέι Φενγκέ, με στόχο την εδραίωση της κινεζικής παρουσίας και σε στρατιωτικό επίπεδο στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, στο φόντο της αντιπαράθεσης του Πεκίνου με τις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στο Βελιγράδι ο κινέζος υπουργός κατέθεσε στεφάνι στο κτίριο που στέγαζε την πρεσβεία της Κίνας, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά την διάρκεια της ΝΑΤΟικης επιδρομής στη χώρα το 1999. Εκεί ο Γουέι Φενγκέ, δήλωσε ότι «ο στρατός της Κίνας, δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί αυτή η ιστορία και η Κίνα είναι πλήρως ικανή και αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική ανεξαρτησία, την ασφάλειά της και τα συμφέροντά της».

«Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας και της πραγματικής ειλικρινούς συνεργασίας με τις στρατιωτικές ηγεσίες των χωρών αυτών, που θα δώσουν ώθηση για μια υγιή σχέση των στρατιωτικών δυνάμεων», δήλωσε ο Ρεν Γκουογκιάν εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου άμυνας της Κίνας σχολιάζοντας την περιοδεία στα Βαλκάνια του υπουργού Άμυνας. 

Στην Αθήνα, ο Γουέι Φενγκέ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Από την πλευρά του, ο Γουέι Φενγκέ δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα επισφραγίζει τις άριστες διμερείς σχέσεις και θέτει τα θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε εμπορικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η περιοδεία του υπουργού Άμυνας στην περιοχή, έρχεται λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία η Κίνα (μαζί με την Ρωσία) χαρακτηρίστηκε ως απειλή ασφαλείας και αποφασίστηκε και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ,

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...