Περιοδεία του Ν. Παπαναστάση στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά

Περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Κορινθίας πραγματοποίησε την παρασκευή 24 Ιουλίου κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Παπαναστάση. Συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Γόντικας και ο Γιάννης Κελάρης, εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου με το ΚΚΕ.

Η περιοδεία ξεκίνησε από τα Αθίκια, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο βασικά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει από την Τετάρτη την περιοχή και ενώ σε γειτονικούς οικισμούς η φωτιά παρέμενε απειλητική και συνεχίζονταν οι ρίψεις νερού από αέρα. Οργανώθηκε από την ΤΕ Κορίνθου του ΚΚΕ που όλες τις προηγούμενες μέρες είχε σταθερή παρουσία στα μέτωπα της φωτιάς στο πλευρό των κατοίκων.

Στα Αθίκια, έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές και η αυτοθυσία των πυροσβεστών και των κατοίκων απεσόβησε τα χειρότερα. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε από στελέχη της Περιφέρειας, πυροσβέστες και εθελοντές για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την επιχείρηση κατάσβεσης. Τα μέτρα πρόληψης ανύπαρκτα. Οι τελευταίες αντιπυρικές ζώνες έχουν ανοιχτεί το 2007 (!) σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Οι αγροτικού δρόμοι ασυντήρητοι, που έπαθαν και σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, πριν περίπου 20 μέρες. Ανύπαρκτες και οι υποδομές υποστήριξης του έργου της κατάσβεσης μέσα στο δάσος. Όπως έλεγαν εθελοντές πυροσβέστες,  τα υπάρχοντα μέσα αρκούν για να αντιμετωπιστεί μια μικρή εστία και όχι μια μεγάλη δασική πυρκαγιά.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που συνάντησε το κλιμάκιο του ΚΚΕ. Έκαναν λόγο για «συμπαγές δάσος», δηλαδή δάσος χωρίς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, ακαθάριστο, με πολύ μεγάλο «φορτίο», δηλαδή καύσιμη ύλη. Δάσος απροσπέλαστο ακόμα και από την Πυροσβεστική, που δυσκολεύεται να προσεγγίσει τις εστίες και κάθε επιχείρηση βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των πυροσβεστών. «Πώς να τους στείλεις εκεί μέσα, ακόμα και τώρα που η φωτιά έχει πέσει… Δεν υπάρχει καμιά διέξοδος αν κάτι συμβεί», έλεγαν στελέχη της Πυροσβεστικής.

Στο θέμα της ανύπαρκτης πρόληψης και των μεγάλων ελλείψεων στη δασοπροστασία εστίασε και ο Νίκος Παπαναστάσης, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι από το κράτος δόθηκαν φέτος στην Πυροσβεστική μόλις 4,5 εκατ. ευρώ για έργα πρόληψης (αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι κ.ά.) σε 365 δήμους, που σημαίνει σταγόνα στον ωκεανό. Και μόνο αυτό το ποσό δείχνει ότι συνολικά τα δάση βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αν μάλιστα στην ανύπαρκτη πρόληψη προστεθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν και η αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία που ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση ακόμα και σε περιοχές Natura, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για την «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί κάθε δασική περιοχή. Οι ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό, αλλά και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα των κινδύνων, των απειλών και τελικά της καταστροφής.

Η περιοδεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση το Ρυτό. Στη διασταύρωση του δρόμου προς Αι Γιάννη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της κατάσβεσης. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η φωτιά είναι πλέον σε ύφεση, έχοντας κάψει μέχρι την Παρασκευή περισσότερα από 33.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αφήνοντας πίσω της μια ανείπωτη καταστροφή.

Η συζήτηση με το επιτελείο της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε τις δυσκολίες στην κατάσβεση εξαιτίας των ελλείψεων σε αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι με την πυρκαγιά να βρίσκεται σε εξέλιξη, εργολαβικά συνεργεία προσπαθούσαν την τελευταία ώρα να δημιουργήσουν ορισμένες υποτυπώδεις αντιπυρικές ζώνες, μερικών δεκάδων μέτρων, για το ενδεχόμενο να υπάρξει αναζωπύρωση κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Ν. Παπαναστάσης συζήτησε και με πυροσβέστες που είχαν μεταφερθεί στο σημείο από περιοχές της Μακεδονίας για να συνδράμουν την κατάσβεση. Μεταξύ άλλων τους ενημέρωσε για την πάγια θέση του ΚΚΕ να ενταχθεί το επάγγελμά τους στα ΒΑΕ, αίτημα που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις αρνούνται να ικανοποιήσουν.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, που κινδύνεψαν σοβαρά με την έναρξη της πυρκαγιάς την Τετάρτη, με κατοίκους να καταγγέλλουν καθυστερήσεις στην επέμβαση της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να ξεφύγει, την ώρα που στην περιοχή έπνεαν πολύ δυνατοί άνεμοι. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Παπαναστάσης έθεσε το ζήτημα της έγκαιρης καταγραφής των ζημιών και της πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων με ευθύνη του κράτους, προαναγγέλλοντας σχετικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ στη Βουλή.


Δείτε ακόμα...