Περιοδεία του Νίκου Παπαναστάση στη Λέρο

Στη ακριτική Λέρο περιοδεύει από το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ στο οποίο συμμετέχει ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Παπαναστάσης. Το μικρό σχετικά νησί των βόρειων Δωδεκανήσων, των 8.000 κατοίκων, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα τα πιο απομακρυσμένα, σε συνδυασμό με τα συνολικά προβλήματα του λαού μας, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές που αφορούν ανάγκες ζωτικής σημασίας.

Αυτή η κατάσταση, από το στοιχειώδες δικαίωμα στην επικοινωνία και την διασύνδεση των νησιών που τίθεται υπό αμφισβήτηση όταν τελειώνει η τουριστική περίοδος, μέχρι τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τις ανύπαρκτες δομές υγείας και πρόνοιας,  τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης έχουν την αιτία τους στην πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στα κέρδη και στις ιεραρχήσεις των καπιταλιστών και όχι στις ανάγκες των εργαζομένων και όλου του λαού.

Ο Νίκος Παπαναστάσης, συνοδευόμενος από τον Μιχάλη Ρούσσο, γραμματέα της ΚΟ Λέρου του ΚΚΕ και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βόρειου Δωδεκανήσου και την Δήμητρα Παντάπαση, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, είχε σειρά επαφών με εργαζόμενους στο νησί.

Στο Νοσοκομείο που λειτουργεί στοιχειωδώς χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, νοσηλευτών και γιατρών η κατάσταση είναι λίγο πολύ ίδια με όλα τα περιφερειακά Νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις που είναι από την περίοδο της ιταλικής κατοχής πριν 100 χρόνια. Οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω του Κρατικού Θεραπευτηρίου που περιθάλπει ψυχικά ασθενείς από όλη την Ελλάδα, αλλά και τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στην υπερσύγχρονη δομή – φυλακή του ΚΥΤ Λέρου.

Αυτό επισήμαναν και οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων και της Ένωσης Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου (ΕΙΘΕΛ) που συζήτησαν με το κλιμάκιο του Κόμματος. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι συνειδητή ταξική επιλογή όλων των κυβερνήσεων για να απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας και να γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας. Και εδώ το οργανόγραμμα που αναφέρεται σε άλλες εποχές, με πολύ λιγότερες ανάγκες, δεν μπορεί να καλυφθεί, ενώ οι συμβασιούχοι διαφόρων μορφών είναι οι όμηροι – εργαζόμενοι που προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά. Οι γιατροί είναι λίγοι και κυριολεκτικά λιώνουν για να βγαίνουν οι υπηρεσίες και οι εφημερίες.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Διοίκησης, με τους μισθούς που δεν φτάνουν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Στην συζήτηση που έγινε με εκπροσώπους του σωματείου, αναδείχτηκαν όλα τα προβλήματα και ταυτόχρονα η ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση της τουρκικής επιθετικότητας που τροφοδοτείται και ενισχύεται από τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους είναι το ζήτημα του νερού. Στο νησί γίνεται αφαλάτωση με νερό που -ενώ θα μπορούσε να είναι πόσιμο- καταλήγει σε μη συντηρημένο υδρευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να είναι αναγκασμένος να δαπανά ένα σημαντικό ποσό για να χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό.

Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο λαός, αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο νησί. Τα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ακρίβειας, των δυσκολιών στις μετακινήσεις, οι δυσκολίες να επιβιώσουν οι οικογένειες τους στις παραμεθόριες περιοχές, είναι κοινά. Αυτό διαπιστώθηκε στις συναντήσεις με την διοίκηση του 588 Τάγματος Επιφυλακής και της διοίκησης του ναυστάθμου της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνών Λέρου όπως και στην συνάντηση με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέρου. Ιδιαίτερα με την Ένωση καταγράφτηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί που έχουν έρθει στην Λέρο από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Προβληματική επίσης είναι η κατάσταση με τις μοριοδοτήσεις συνολικά των στρατιωτικών στις παραμεθόριες, καθώς και οι δυσκολίες για τις οικογένειες τους που -αν και προστατευόμενα μέλη- δεν τους αναγνωρίζονται οδοιπορικά.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...