Περιβάλλον πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο

Κλίμα-Ρεύμα

Του Πέτρου Μαρκομιχάλη*

Ούτε το περιβάλλον δεν άφησε η κυβέρνηση αναξιοποίητο στο μεγάλο κυνήγι της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό βέβαια δεν μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση αφού το περιβάλλον αποτελεί στον καπιταλισμό ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας.

Μέσα στην πανδημία λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη ψήφιση του νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλο που η κυβέρνηση πήγε να περάσει το νομοσχέδιο στα κλεφτά “εν μέσω καραντίνας” το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα. Καταδικαστική στάση βέβαια πήραν και μια σειρά από οργανώσεις και φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, προκαλώντας μάλιστα ονομαστική ψηφοφορία, από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «έστριψε δια της αποχής» για να μην πάει κόντρα σε όλα αυτά που υπηρέτησε ως κυβέρνηση και είναι στον άξονα της πολιτικής του.

Το νομοσχέδιο τερατούργημα για το περιβάλλον δεν αφορά μόνο αυτούς που αγαπάνε την φύση και ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά αφορά κάθε λαϊκή οικογένεια αφού οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν άμεσες συνέπειες για τους κατοίκους της Αττικής.

Για παράδειγμα το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον πυρήνα των Εθνικών δρυμών της Πάρνηθας και του Σουνίου να αναπτυχθούν τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όσοι βέβαια περπατάμε στα βουνά της Αττικής, αλλά και χιλιάδες οικογένειες που αποτελεί το βουνό μια επιλογή για την Κυριακάτικη βόλτα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό που μας λείπει δεν είναι να δούμε μέσα στο δάσος μια τουριστική επιχείρηση. Αυτό που χρειάζεται σήμερα το βουνό είναι αντιπυρική προστασία και καθαριότητα. Βέβαια αυτό που αποτελεί ανάγκη “για τους πολλούς” δεν αποφέρει κέρδη “στους λίγους”, οπότε για ακόμα μια φορά θα επιλεχθεί ο δρόμος της κερδοφορίας του κεφαλαίου με κάθε κόστος όσον αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής.

Το νομοσχέδιο επίσης ευτελίζει την έννοια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες. Ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επέκταση επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τόσο ως επενδύσεις σε περιοχές της Αττικής, «σπέρνοντας» με ανεμογεννήτριες και τα βουνά της Αττικής, όσο και μέσα στον οικιστικό ιστό (ΑΠΕ σε κτίρια). Αποψιλώνει το περιφερειακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων της Αττικής από τις αρμοδιότητες που είχαν σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης επαναφέρει το ζήτημα των «οικιστικών πυκνώσεων», λίγους μήνες μετά την απόρριψη του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κινητοποίηση στο Πέραμα ενάντια στη δημιουργία Σταθμού Εναπόθεσης Απορριμάτων στο παλιό Νεκροταφείο
Κινητοποίηση στο Πέραμα ενάντια στη δημιουργία Σταθμού Εναπόθεσης Απορριμάτων στο παλιό Νεκροταφείο

Δυστυχώς ο λαός της Αττικής έχει πικρή πείρα από το τι σημαίνει “προστασία των κερδών από το περιβάλλον”…

-Από το Μάτι μέχρι τη Μάνδρα και την πολύπαθη Δυτική Αθήνα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μετράνε εκατοντάδες νεκρούς, τεράστιες απώλειες λαϊκής περιουσίας, λαϊκών κατοικιών, καλλιεργειών εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και υποδομών, άλλοτε από πυρκαγιές, άλλοτε από πλημμύρες, άλλοτε από σεισμούς, άλλοτε από βιομηχανικά «ατυχήματα».

-Η «επένδυση» στο Ελληνικό προβλέπει την κατασκευή ενός μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος πολυτελείας και μια «νέα πόλη» για υψηλά εισοδήματα, μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων και των μικρών επαγγελματιών. Το «αναπτυξιακό όραμα» περιλαμβάνει δύο μεγάλα καζίνο στο Λεκανοπέδιο, ένα στο Ελληνικό κι ένα στο Μαρούσι, μέσα στον αστικό ιστό.

-Προωθείται η περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή της Πειραϊκής με την μετατροπή της σε προβλήτα φιλοξενίας δεξαμενόπλοιων για να αυξηθούν τα κέρδη του ΟΛΠ Α.Ε., δηλαδή της COSCO.

-Οι κάτοικοι του Περάματος ζουν δίπλα στα «καζάνια του θανάτου», όπως τα αποκαλούν στην περιοχή, που πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία τους υπάρχει ο κάτι παραπάνω από ορατός κίνδυνος ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει οδός διαφυγής.

-Οι κάτοικοι της Δραπετσώνας είναι σε μόνιμη «καραντίνα», μη μπορώντας να κάτσουν ούτε στα μπαλκόνια τους, και εισπνέουν καθημερινά άκρως επικίνδυνες ουσίες που προέρχονται από τη λειτουργία της OIL ONE.

-Οι κάτοικοι στην Ελευσίνα υποφέρουν από την έντονη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας από τη λειτουργία των ΕΛΠΕ

-Συνεχίζεται το έγκλημα στη Φυλή με τη δημιουργία του 3ου ΧΥΤΑ που θα έχει ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικά μέτρα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων της Δυτικής Αττικής για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων της Δυτικής Αττικής για τον ΧΥΤΑ Φυλής. Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 / Πηγή: Eurokinissi

-Επιδιώκεται η «δοκιμαστική» λειτουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, παρά την επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και στην κοντινή παραλία στο Σέσι.

-«Σπέρνονται» Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Δήμους της Αττικής, ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους, με το μάρμαρο να το πληρώνουν τελικά οι δημότες και στην «ούγια» να γράφει «ιδιώτης».

-Προωθείται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος στο Δήμο Σαρωνικού που θα αλλάξει ριζικά τη μορφολογία και την αισθητική της περιοχής.

-Οι παραλίες έχουν μετατραπεί σε αυλές ξενοδοχείων και σε απλησίαστες για τους πολλούς οργανωμένες ακτές.

Κινητοποίηση κατοίκων του Πειραιά ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Πειραϊκή

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό νομοθέτημα έρχεται σε συνθήκες εκδήλωσης νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης, κατά την οποία αναπτύσσονται ραγδαία ανταγωνιστικά συμφέροντα, αντιθέσεις, αναζητώντας νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων.

Η «πράσινη οικονομία» είναι η κυρίαρχη αστική γραμμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Κράτη, διεθνείς ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, πολυεθνικές, μονοπωλιακοί όμιλοι κι από κοντά οι ΜΚΟ επιδιώκουν να αποτελέσει το «Πράσινο New Deal», την καινούργια κερδοφόρα διέξοδο για την ανάπτυξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Διεθνώς, οι «πράσινες» επενδύσεις αυξάνονται. Είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες. Η ανάπτυξή τους όχι απλά δεν αμβλύνει αλλά, αντίθετα, οδηγεί τόσο στην επιδείνωση των ταξικών – κοινωνικών αντιθέσεων όσο και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το οποίο τάχα έρχεται να προστατέψει.

Ο λαός μας πρέπει να παλέψει και να απαιτήσει κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, να βαδίσει με γραμμή σύγκρουσης με τους ομίλους και το αστικό κράτος. Για το ΚΚΕ, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά, πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπίσει ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από το δικό του σχέδιο και έλεγχο την οικονομία.

Τότε θα μπορέσει πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, για να προστατέψει την υγεία του και συνολικά τις ανάγκες του, να ζήσει με ευημερία.

*Μαρκομιχάλης Πέτρος
Μέλος της επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...