Περού: Aρνείται να παραιτηθεί η Μπολουάρτε παρά τις διαδηλώσεις στη χώρα

Η πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί, παρά τη συνέχιση των διαδηλώσεων οι οποίες συνταράσσουν τη χώρα των Άνδεων κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 42 ανθρώπους μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Η αποχώρησή της προέδρου από την εξουσία συγκαταλέγεται στα κεντρικά αιτήματα των συμμετεχόντων στις μαζικές κινητοποιήσεις.

Έκανε τη δήλωση αυτή σε διάγγελμά της προς το έθνος που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (13/01) από την κρατική τηλεόραση, ενώ ζήτησε συγγνώμη για τους δεκάδες θανάτους.

Τρία μέλη της κυβέρνησής της παραιτήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες: ο υπουργός Εργασίας Εδουάρδο Γκαρσία, διαφωνώντας δημόσια με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση· ο υπουργός Εσωτερικών Βίκτορ Ρόχας και η υπουργός Γυναικών και Ευάλωτων Πληθυσμών Γκρέσια Ρόχας.

Τουλάχιστον 42 νεκροί από τις ταραχές

Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει λόγο για τουλάχιστον 42 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού που έκαψαν ζωντανό μέσα σε περιπολικό διαδηλωτές, αφότου εκδηλώθηκε η τρέχουσα κρίση.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του πρώην προέδρου της αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε για πραξικόπημα όταν αποπειράθηκε να διαλύσει το Κογκρέσο, που ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει από το αξίωμα.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), αποστολή της οποίας ολοκλήρωσε χθες Παρασκευή την επίσκεψή της με σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης, ζήτησε να διενεργηθεί αμερόληπτη έρευνα για την καταστολή των κινητοποιήσεων, κρίνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις για «χρήση υπέρμετρης βίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...