Περού: Διαδηλώσεις μεταλλεργατών γεμίζουν τους αυτοκινητόδρομους

Διαδηλώσεις μεταλλεργατών και αγροτών στο Περού

Μεταλλεργάτες στο Περού συμμετείχαν την Παρασκευή σε μπλόκο αγροτών στους αυτοκινητόδρομους της χώρας ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον καινούριο Πρόεδρο Francisco Sagasti.

Εκατοντάδες μέλη του συνδικάτου από το μεταλλουργικό εργοστάσιο Doe Run, που βρίσκεται στην πόλη La Oroya των Άνδεων, απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο.

«Θέλουμε να μας δοθεί η διοίκηση της εταιρείας μετά την αποτυχία της κυβέρνησης και της επιτροπής εκκαθάρισής της να πουλήσει το συγκρότημα σε έναν νέο φορέα», δήλωσε ο αρχηγός της εργατικής ένωσης της La Oroya, Luis Castillo, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Διαδηλώσεις μεταλλεργατών και αγροτών στο Περού

Οι εργάτες των ανθρακωρύχων συμμετείχαν σε συνεχιζόμενες εργατικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα από τους περουβιανούς εργάτες, οι οποίοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς και διαμαρτύρονται για έναν νόμο που τους απαλλάσσει από τις παροχές που δίνονται σε άλλους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων μπόνους και του χρόνου διακοπών.

Οι διαδηλώσεις τους έρχονται μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Sagasti μετά από μια πολιτική κρίση που συγκλόνισε το Περού, οδηγώντας σε εκτεταμένες αναταραχές.

Αυτή την εβδομάδα, οι αγρότες διέκοψαν τη διαμετακόμιση στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο βόρεια και νότια της Λίμα. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής είχε πεθάνει από την Πέμπτη.

Διαδηλώσεις μεταλλεργατών και αγροτών στο Περού

«Η αστυνομία μπήκε να πυροβολήσει. Ήταν μια πράξη βίας », δήλωσε ο ηγέτης της εργασίας, Walter Campos στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, περιγράφοντας το θύμα ως 19χρονο εργαζόμενο.

Συζήτηση για το νόμο

Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο του Περού δήλωσε ότι σχεδίασε την Παρασκευή να συζητήσει την κατάργηση του μακροχρόνιου αγροτικού νόμου προώθησης που οι αγρότες λένε ότι είναι άδικο.

Ο Sagasti ανακοίνωσε επίσης σχέδια να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο που θα ενημερώσει τον υπάρχοντα νόμο, αλλά δεν θα τον αντικαταστήσει εντελώς.

Ο πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα για επιφυλακή των δυνάμεων ασφαλείας μετά το θάνατο του διαδηλωτή.

Διαδηλώσεις μεταλλεργατών και αγροτών στο Περού

«Έχω δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει τις αστυνομικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με συνταγματικές και νομικές διατάξεις για την αποκατάσταση της εσωτερικής τάξης και της κοινωνικής ειρήνης», δήλωσε ο Sagasti στο Twitter.

Με πληροφορίες από: aljazeera, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...