Περού: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην ορκωμοσίας του Πέδρο Καστίγιο

Καστίγιο Πορταδα (Castillo Portada), ο Πρόεδρος του Περού (Ιούλιος 2021)
Φώτο αρχείου / Καστίγιο Πορταδα (Castillo Portada), ο Πρόεδρος του Περού (Ιούλιος 2021) / Πηγή: Twitter

Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί, δέκα UAVs, πέντε ελικόπτερα: ισχυρές δυνάμεις θα κινητοποιηθούν στη Λίμα για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του εκλεγμένου περουβιανού προέδρου, του Πέδρο Καστίγιο, αύριο Τετάρτη, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο στρατηγός Σέσαρ Σερβάντες.

Ο Καστίγιο, 51 ετών, υποψήφιος κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, νέος στην πολιτική, ανακηρύχθηκε την 20ή Ιουλίου νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αναμετρήθηκε με την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, την Κέικο Φουχιμόρι, η οποία εντέλει αναγνώρισε την ήττα της.

Οι τελετές της ορκωμοσίας θα εκταθούν σε τρεις ημέρες, ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα την Τετάρτη, ημέρα που εορτάζεται η συμπλήρωση δύο αιώνων από την ανεξαρτησία του Περού, που ανακηρύχθηκε την 28η Ιουλίου 1821.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί θα επιφορτιστούν με την προστασία των ξένων ηγετών και υψηλών προσκεκλημένων που θα παραστούν στις τελετές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ηγετών χωρών της Λατινικής Αμερικής και του μονάρχη της Ισπανίας, του Φίλιππου του 6ου.

Την Πέμπτη, ο κ. Καστίγιο αναμένεται να ταξιδέψει στις Άνδεις, 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμας, για μια συμβολική ορκωμοσία στην πάμπα Κίνουα, όπου διεξήχθη η ιστορική μάχη του Αγιακούτσο την 9η Δεκεμβρίου 1824, η οποία σφράγισε την ανεξαρτησία του λατινοαμερικάνικου κράτους.

Πηγή: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...