Περού: Εντολή στον στρατό να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις έδωσε η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε

Εντολή επέμβασης για να ανοίξουν τους δρόμους και να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις έδωσε στον στρατό και την αστυνομία η σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της χώρας, Ντίνα Μπολουάρτε, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλο το Περού. Οι διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση της Μπολουάρτε και της κυβέρνησής της, προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Η αστυνομία του Περού, «με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων», θα προχωρήσει «στο άνοιγμα των οδών του εθνικού δικτύου», ανακοίνωσαν το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας.

Οι αρχές έκαναν λόγο νωρίτερα χθες για 88 οδοφράγματα που κράταγαν κλειστούς δρόμους σε 8 από τις 25 περιφέρειες της χώρας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα μπλόκα προκαλούν ελλείψεις βασικών ειδών και καυσίμων, για τα οχήματα και οικιακή χρήση, ανεβάζουν τις τιμές και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περιπλέκουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και τις μεταφορές φαρμάκων σε τομείς της χώρας.

Πάντως μετά την πρωτεύουσα Λίμα, χθες το επίκεντρο των επιθέσεων της αστυνομίας (σε ορισμένες περιπτώσεις και με αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά ρούχα) ενάντια σε διαδηλωτές ήταν η πόλη Άλαμο στην επαρχία Ίκα. Δεκάδες είναι οι τραυματίες από σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα, ενώ κάποια τοπικά μέσα κάνουν λόγο και για 2 νεκρούς, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Από τις 7 Δεκέμβρη που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, όταν αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο επίσης σοσιαλδημοκράτης πρώην πρόεδρος της χώρας Π. Καστίγιο και ανέλαβε η Μπολουάρτε, έχουν σκοτωθεί 66 διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και συλληφθέντες.

Στο μεταξύ, με αφορμή την κλιμακούμενη καταστολή και τις δολοφονίες διαδηλωτών στο Περού, ο Στέφαν Ντουγιαρίτς, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε χθες την έκκληση προς την κυβέρνηση Μπολουάρτε να συμμορφωθεί με το «Διεθνές Δίκαιο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την Τετάρτη ο Γκουτέρες είχε προτρέψει τις περουβιανές αρχές να ενεργήσουν με «αυτοσυγκράτηση» και να επιδιώξουν έναν «ουσιαστικό και περιεκτικό διάλογο». Είχε ζητήσει επίσης «να διεξαχθούν άμεσες, αποτελεσματικές και αμερόληπτες έρευνες για τους θανάτους που καταγράφηκαν στις διαμαρτυρίες, αποφεύγοντας τον στιγματισμό των θυμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...