Περού: Κλείνει το Μάτσου Πίτσου λόγω των μεγάλων αντικυβερνητικών εκδηλώσεων με πάνω από 50 νεκρούς

Διαδηλώσεις στο Περού
Πηγή: AFP/ Twitter

Οι αρχές του Περού αποφάσισαν να κλείσουν το Μάτσου Πίτσου, το τουριστικό στολίδι των ‘Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, λόγω των μεγάλων αντικυβερνητικών εκδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα από τον Δεκέμβριο, στις περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Δόθηκε εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας (χερσαίες προσβάσεις, Μονοπάτι των ‘Ινκας) και της Llaqta (Γιάκτα, ακρόπολη) του Μάτσου Πίτσου λόγω της κοινωνικής κατάστασης και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκεπτών» ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο σιδηρόδρομος, ο μόνος τρόπος για να μεταβεί κάποιος στην τοποθεσία αυτή — εκτός από την πορεία — κόπηκε εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς η γραμμή υπέστη ζημιές από διαδηλωτές. Σύμφωνα με την εταιρία που τον διαχειρίζεται, αφαιρέθηκαν ράγες από τους διαδηλωτές.

Οι τουρίστες «δεν μπορούν να βγουν έξω επειδή ο σιδηρόδρομος έχει υποστεί ζημιές σε διάφορα σημεία», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο. «Κάποιοι τουρίστες επέλεξαν να περπατήσουν μέχρι το Πισκακούτσο, αλλά είναι μια πορεία έξι ωρών ή περισσότερο και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν».

Οι διαδηλώσεις — με αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και τη διάλυση του Κοινοβουλίου – έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50 ανθρώπους από τις 7 Δεκεμβρίου.

Η Πρόεδρος Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του επίσης σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Π. Καστίγιο, που αποπέμφθηκε και κρατείται στη φυλακή από τις 7 Δεκέμβρη, ως απάντηση στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης μήνυμα προς το έθνος στο οποίο επανέλαβε ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ προχώρησε σε ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις εγκληματικές πράξεις και βανδαλισμούς, προβάλλοντας κάποια μεμονωμένα περιστατικά, ενώ δεν έλειψαν οι απειλές για μεγαλύτερη καταστολή στο όνομα της προστασίας της δημόσιας τάξης.

Την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους εργάτες και τον λαό του Περού εκφράζει το ΠΑΜΕ. Καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και τις διώξεις εναντίον αγωνιστών, συνδικαλιστών στελεχών της CGTP, τονίζει ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το παρόν του και το μέλλον του» και απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες αγωνιστές.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...