Περού: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κόντρα στην καταστολή

Διαδηλώσεις στο Περού
Πηγή: AFP/ Twitter

Κλιμακώνονται οι μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες στο Περού ενάντια στην κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, κόντρα στην εντεινόμενη κρατική καταστολή στην πρωτεύουσα Λίμα και άλλες πόλεις.

Από τις 7/12, όταν η Μπολουάρτε αντικατέστησε τον πρώην Πρόεδρο, επίσης σοσιαλδημοκράτη, Π. Καστίγιο, που αποπέμφθηκε και κρατείται, οι διαδηλωτές ζητάνε να σταματήσει η κρατική βια, να παραιτηθεί η κυβέρνηση, να διαλυθεί η Βουλή και μετά από νέες εκλογές να προχωρήσει και η συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό το διάστημα, μετά και τους νέους θανάτους από την αστυνομική βία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην επαρχία Βίρου, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 55, οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 1.200, ενώ πολλοί είναι οι συλληφθέντες.

Στη Λίμα, πάνω από 200 φοιτητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το Σάββατο, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι χτες. Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι κατά την αστυνομική επέμβαση στο Πανεπιστήμιο και τις συλλήψεις, μια ομάδα γυναικών υποχρεώθηκε από τους αστυνομικούς να γδυθούν. Φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στην αστυνομική επέμβαση στο πανεπιστήμιο της Λίμα έγινε και στην πόλη Αρεκίπα.

Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις απαιτούν, πέρα από την παραίτηση της προέδρου Μπολουάρτε, τη διάλυση του κοινοβουλίου, τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών άμεσα καθώς και να σχηματιστεί Συντακτική Συνέλευση για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...