Περού: Παραιτήθηκε ο μεταβατικός πρόεδρος μετά τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων

Λίμα, Περού
Λίμα, Περού / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Ashim D’Silva @randomlies

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού Μανουέλ Μερίνο ανακοίνωσε απόψε ότι παραιτείται, μόλις πέντε ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Θέλω να γνωστοποιήσω σε όλη τη χώρα ότι παραιτούμαι», είπε ο Μερίνο στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγες ώρες μετά τη βίαιη καταστολή μιας διαδήλωσης στη Λίμα. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κογκρέσου Λουίς Βαλδές είπε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του προέδρου, μετά την ολονύκτια καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο θα ξεκινούσε διαδικασία για την καθαίρεσή του, εάν δεν υπέβαλε την παραίτησή του.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις.

Ο Μερίνο ανέλαβε την προεδρία την περασμένη Τρίτη, αφού το Κογκρέσο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του εκλεγμένου προέδρου Μάρτιν Βισκάρα με την κατηγορία της δωροληψίας, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Η καθαίρεση του Βισκάρα και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου Μερίνο, ενός κεντροδεξιού επιχειρηματία, μέχρι πρόσφατα προέδρου του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.

Το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι κάτω των 25 ετών, βγήκαν ξανά στους δρόμους, σε διάφορες πόλεις, για να απαιτήσουν την παραίτηση του Μερίνο και να απορρίψουν αυτό που χαρακτηρίζουν θεσμικό πραξικόπημα. Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνέκλιναν στην πλατεία Σαν Μαρτίν. Η αστυνομία έκανε για ακόμη μια φορά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, που εκτοξεύθηκαν και από ελικόπτερα, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απειλούσαν να πάνε στο κοινοβούλιο.

Οι επτά από τους 18 υπουργούς που ονόμασε ο Μερίνο ανακοίνωσαν την παραίτησή τους το βράδυ του Σαββάτου, μετά την αστυνομική καταστολή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...