Περού: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Έκτορ Μπέχαρ

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Περού Έκτορ Μπέχαρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πέδρο Καστίγιο - Ιούλιος 2021
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Εξωτερικών του Περού Έκτορ Μπέχαρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πέδρο Καστίγιο – Ιούλιος 2021 / Πηγή: TWITTER

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Περού Έκτορ Μπέχαρ παραιτήθηκε χθες Τρίτη, μόλις 19 ημέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η αιτία βρίσκεται στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις που είχε κάνει για το ζήτημα της τρομοκρατίας το 2020 και επανήλθαν στη δημοσιότητα, πυροδοτώντας την πρώτη πολιτική κρίση για τον νέο πρόεδρο της περουβιανής σοσιαλδημοκρατίας, τον Πέδρο Καστίγιο.

Ο κ. Έκτορ Μπέχαρ Ριβέρα υπέβαλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πέδρο Καστίγιο, την επιστολή της αμετάκλητης παραίτησής του

Γραφείο Τύπου Προεδρίας

Ο κ. Μπέχαρ, 85χρονος κοινωνιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, ήταν αντάρτης, μέλος οργάνωσης γκεβαριστών, τη δεκαετία του 1960. Η πολιτική κρίση ξέσπασε μετά τη μετάδοση από περουβιανά ΜΜΕ βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί τον Νοέμβριο του 2020. Σε αυτό εικονίζεται να διαβεβαιώνει πως το περουβιανό Πολεμικό Ναυτικό ήταν το πρώτο που διέπραξε τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα, με τη βοήθεια της CIA.

Αναφέρεται, εμμέσως πλην σαφώς, σε δύο αντικουβανικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν το 1977 στη Λίμα.

Ακόμη περισσότερο, δηλώνει πως είναι «πεπεισμένος», χωρίς όμως να μπορεί «να το αποδείξει», ότι το Φωτεινό Μονοπάτι, η οργάνωση μαοϊστών ανταρτών που δρούσε στη χώρα των Άνδεων από το 1980 ως το 2000, ήταν «δημιούργημα κατά μεγάλο μέρος της CIA και των (περουβιανών) μυστικών υπηρεσιών».

«Ο αρχηγός του κράτους αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Μπέχαρ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της προεδρίας, που δεν υπεισέρχεται στους λόγους της παραίτησης, ούτε αναφέρει ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της περουβιανής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τον Γουάλτερ Αγιάλα Γκονσάλες, ο οποίος μίλησε σε περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό, η παραίτηση του ΥΠΕΞ ακολούθησε την άρνηση του κ. Μπέχαρ να ζητήσει συγγνώμη δημόσια για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.

Ο κ. Μπέχαρ ανέλαβε τα καθήκοντά του την 29η Ιουλίου, όταν σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση του προέδρου Καστίγιο, που εξελέγη την 6η Ιουνίου καταγάγοντας οριακή νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αναμετρήθηκε με την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι.

Με πληροφορίες από cnn.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...