Περσικός Κόλπος: Η Φρεγάτα «Υδρα» σε συνεκπαιδεύσεις – δείγμα της βαθύτερης εμπλοκής των ελληνικών ΕΔ

Περσικός Κόλπος - Μάρτιος 2021 - Συνεκπαίδευση Φρεγάτας Ύδρα με Αντιτορπιλικό USS JOHN PAUL JONES των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Περσικός Κόλπος – Μάρτιος 2021 – Συνεκπαίδευση Φρεγάτας Ύδρα με Αντιτορπιλικό USS JOHN PAUL JONES των ΗΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζει η φρεγάτα «Υδρα» τις συνεκπαιδεύσεις σε όλη την κρίσιμη ζώνη από Περσικό μέχρι Ερυθρά Θάλασσα, στην πρώτη αποστολή πολεμικού πλοίου στην εν λόγω περιοχή μετά από 7 χρόνια «απουσίας». Άλλο ένα δείγμα της βαθύτερης εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε επικίνδυνα σχέδια, σε μια περιοχή που «βράζει» από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η Φρεγάτα Ύδρα χωροφύλακας με δυνάμεις της ΕΕ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ

Περσικός Κόλπος - Μάρτιος 2021 - Συνεκπαίδευση Φρεγάτας Ύδρα με Αντιτορπιλικό USS JOHN PAUL JONES των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Περσικός Κόλπος – Μάρτιος 2021 – Συνεκπαίδευση Φρεγάτας Ύδρα με Αντιτορπιλικό USS JOHN PAUL JONES των ΗΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Συγκεκριμένα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τον πλου της το προηγούμενο διάστημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισήμως για συμμετοχή σε εκθέσεις εκεί πολεμικού υλικού, την Κυριακή η «Υδρα» πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό (τύπου «Arleigh Βurke») «USS John Paul Jones», στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας. Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου, «συμβάλλοντας στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών μονάδων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο», όπως αναφέρουν από το ΓΕΕΘΑ.

Τις προηγούμενες μέρες, θυμίζουμε, προηγήθηκαν συνεκπαιδεύσεις κατά σειρά με κορβέτες των ΗΑΕ, με άλλα αμερικανικά πλοία και τέλος με γαλλική φρεγάτα. Μάλιστα η συνεκπαίδευση με τους Γάλλους έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής της «Υδρας» στην ευρωενωσιακή αποστολή «Agenor». Πρόκειται για τη στρατιωτική συνιστώσα της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ» (EMASOH), με σκοπό επισήμως «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Βασικά «στοχεύει» στο Ιράν και βέβαια στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή. Η Ελλάδα, μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία, είχαν συμφωνήσει από πέρυσι τον Γενάρη την ανάπτυξη αυτής της δύναμης, με την ελληνική κυβέρνηση να συνεισφέρει σε πρώτη φάση έναν αξιωματικό στο επιτελείο της «Agenor», το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ, μέχρι να γράψει πλέον στο …παλμαρέ της και την ανάπτυξη της «Ύδρας», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες χτες είχε φτάσει στο Τζιμπουτί, στον Κόλπο του Αντεν.

Φρεγάτα Κανάρης με το Charles de Gaulle

Συμμετοχή της Φ/Γ "Κανάρης" στην επιχείρηση "CLEMENCEAU 21" - Συνοδεία του αεροπλανοφόρου "Charles De Gaulle"
Φώτο Αρχείου / Συμμετοχή της Φ/Γ “Κανάρης” στην επιχείρηση “CLEMENCEAU 21” – Συνοδεία του αεροπλανοφόρου “Charles De Gaulle”

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ έφτασε νότια της Κρήτης το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», στην αρμάδα συνοδείας του οποίου έχει ενταχθεί και η φρεγάτα «Κανάρης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν συνεκπαιδεύσεις με ελληνικά «F-16» που σηκώθηκαν από τη Σούδα και σε ζεύγη με γαλλικά «Rafale» ανέλαβαν αποστολές προσβολής ή υπεράσπισης του αεροπλανοφόρου, προς ανάπτυξη της λεγόμενης «διαλειτουργικότητας» μεταξύ των ΝΑΤΟικών πληρωμάτων και μέσων. Οι ενέργειες αυτές συνεχίζονται και σήμερα.

Το Αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» στη Σούδα

Σημειωτέον, ο αρμόδιος αξιωματικός του βρετανικού ΠΝ, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Σούδα, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και με αρμόδια στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς το ερχόμενο Ιούνη αναμένεται να καταπλεύσει στη βάση το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» και να πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ν. Δένδιας: Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αυστραλή ομόλογό του Μ. Πέιν

Αντιτορπιλικό Βασιλικού Ναυτικού Αυστραλίας Hobart (DDG 39)
Φώτο Αρχείου / Αντιτορπιλικό Βασιλικού Ναυτικού Αυστραλίας Hobart (DDG 39)

Όχι άσχετα με τέτοιες εξελίξεις, χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αυστραλή ομόλογό του Μ. Πέιν. Επισήμως συζήτησαν μεταξύ άλλων την «ενίσχυση των διμερών σχέσεων» και «προοπτικές συνεργασίας σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Η Αυστραλία προβάλλει ως βασικός εταίρος του ΝΑΤΟ στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού, μετέχει ενεργά σε σχέδια ανάσχεσης της κινεζικής διείσδυσης στην περιοχή και πρωταγωνιστεί σε «τρίγωνα» και «τετράγωνα» τέτοιας «συνεργασίας» προς εμπέδωση της ευρωατλαντικής «σταθερότητας». Π.χ. μαζί με ΗΠΑ, Ινδία και Ιαπωνία μετέχει σε ένα σχήμα που έχει χαρακτηριστεί «μικρό ΝΑΤΟ» του Ινδο-Ειρηνικού, στο QUAD (Quadrilateral Security Dialogue), το οποίο στόχο έχει επισήμως «έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό» – κατ’ αναλογία με όσα κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, όπως προβλέπει ο ευρωατλαντικός καταμερισμός.

Τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας στον Όλυμπο

Ειδικές Δυνάμεις της Ουκρανίας σε άσκηση
Φώτο Αρχείου / Ειδικές Δυνάμεις της Ουκρανίας σε άσκηση / Πηγή: wikiwand (Andriy_Ageev)

Στο πλαίσιο αυτού ακριβώς του καταμερισμού, άλλωστε, τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας κατέφτασε για εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου. Το γεγονός χαροποίησε ιδιαίτερα τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος προηγουμένως ήταν πρέσβης στο Κίεβο, τον καιρό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, εξ ου και φρόντισε να αναπαραγάγει ο ίδιος την είδηση της συνεκπαίδευσης μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο.

Δείτε ακόμα...