Περσικός Κόλπος: Οι ΗΠΑ βάζουν πεζοναύτες σε τάνκερ για να αποτρέψουν συλλήψεις πλοίων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατιώτες σε πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που διασχίζουν τον Περσικό Κόλπο, στοχεύοντας την αποτροπή συλλήψεων πλοίων από το Ιράν, δήλωσε χθες Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος.

«Λαμβάνονται μέτρα (…) για να χρησιμοποιηθούν ομάδες ασφαλείας αποτελούμενες από πεζοναύτες και μέλη του Πολεμικού Ναυτικού πάνω σε εμπορικά πετρελαιοφόρα πλοία που διέρχονται από το ή κοντά στο στενό του Ορμούζ, ώστε να ενισχυθεί η υπεράσπιση αυτών των ευάλωτων σκαφών», είπε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Για να προχωρήσει το σχέδιο απαιτείται να υπάρξουν προσκλήσεις, αφού τα τάνκερ είναι ιδιωτικά, πάντως «προετοιμαζόμαστε να το κάνουμε αν συναφθούν οριστικές συμφωνίες», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς φέρνει πιο κοντά ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ.

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν η ανάπτυξη στρατιωτικών θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο αξιωματούχος είπε πως αυτό εναπόκειται στην Τεχεράνη.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αλληλεπίδραση αν το Ιράν σεβαστεί τους κανόνες και τηρήσει το διεθνές δίκαιο», είπε. «Αν επιτεθούν και έχουμε δυνάμεις πάνω σε πλοίο, θα ανταποδώσουμε», διεμήνυσε.

Περίπου το 20% του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα διέρχεται από το στενό του Ορμούζ.

Το νέο επίπεδο προστασίας θα προστεθεί στην ανάπτυξη, που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιούλη από το αμερικανικό Πεντάγωνο, πολεμικού πλοίου και μαχητικών F-35 και F-16 στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – «Reuters»

Δείτε ακόμα...