Περσικός Κόλπος: Το USS Firebolt έριξε προειδοποιητικά πυρά σε περιπολικά του Ιράν

Κανονιοφόρος του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS_Firebolt (PC-10) σε περιπολία στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Κανονιοφόρος του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS_Firebolt (PC-10) σε περιπολία στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ / Πηγή: US NAVY

Ένα νέο επεισόδιο που αναδεικνύει την εντεινόμενη κόντρα στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ με Ιράν, σημειώθηκε χτες στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το «USS Firebolt» έριξε προειδοποιητικά πυρά αφού τρία πλοία του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGCN) ήρθαν σε κοντινή απόσταση και σε ένα άλλο αμερικανικό περιπολικό σκάφος στον Κόλπο.

«Τα αμερικανικά πληρώματα έστειλαν πολλαπλές προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου και μεγαφώνων, αλλά τα πλοία του IRGCN συνέχισαν τους ελιγμούς τους σε κοντινή απόσταση», ισχυρίζονται οι ΗΠΑ. «Το πλήρωμα του «Firebolt» έπειτα έριξε προειδοποιητικές βολές και τα πλοία του IRGCN απομακρύνθηκαν σε ασφαλή απόσταση από τα αμερικανικά πλοία», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Αυξανόμενα περιστατικά

Το συμβάν έρχεται να προστεθεί στα αυξανόμενα τέτοια περιστατικά στην περιοχή, που απειλούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Χθες, Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα σύντομο βίντεο, που -όπως υποστηρίζουν- αποτυπώνει «παράτολμους ελιγμούς» ιρανικών πλοίων των «Φρουρών της Επανάστασης» κοντά στα αμερικανικά πλοία «USCGC Monomoy» και «USCGC Wrangell», ενώ έπλεαν στις 2/4 στον Περσικό.

Χτες επίσης ανακοινώθηκε νέο περιστατικό πιθανής «επίθεσης» στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στο λιμάνι Γιάνμπου της Σαουδικής Αραβίας. Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός κατέστρεψε ένα πλοίο με εκρηκτικά, ενώ πληροφορίες για επίθεση και έκρηξη δόθηκαν και από τις βρετανικές εταιρείες ναυτιλιακής ασφάλειας «Neptune P2P Group» και «Dryad Global». Τέτοια συμβάντα φέρεται πως εντάσσονται στον παρασκηνιακό «πόλεμο» Ιράν – Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...