Πέθανε ο Παλαιστίνιος Χαντέρ Αντνάν μετά από 87 ημέρες απεργίας πείνας σε ισραηλινή φυλακή

Ο Χαντέρ Αντνάν, στέλεχος της οργάνωσης «Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ», που έκανε απεργία πείνας επί 87 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκισή του στο Ισραήλ, πέθανε σήμερα.

Είχε συλληφθεί για 12η και τελευταία φορά στις 5 Φλεβάρη 2023 δίχως κατηγορίες. Είχε κάνει άλλες έξι πολυήμερες απεργίες πείνας, ωστόσο αυτή τη φορά οι κατοχικές αρχές τήρησαν αδυσώπητη στάση με τον ακροδεξιό υπουργό «Εθνικής Ασφάλειας» Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ να είναι ανένδοτος και να μην επιτρέπει ούτε καν την μεταφορά του απεργού πείνας στο νοσοκομείο, ώσπου βρέθηκε εντελώς αποδυναμωμένος και δίχως τις αισθήσεις του, σήμερα το πρωί, στο κελί της φυλακής και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί ο θάνατός του.

Η Ένωση παλαιστινίων φυλακισμένων κατήγγειλε ότι «εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τις αρχές του Ισραήλ.

Η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο του 45χρονου, ισχυριζόμενη ότι αρνείτο να «υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να δεχθεί ιατρικές περιποιήσεις».

Λίγη ώρα αφού κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας σε κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, προτού ενημερώσει πως εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες συνολικά, που έπεσαν όλες σε άδεια οικόπεδα.

Το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα αυτού του εγκλήματος», ανακοίνωσε η οργάνωση «Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ», οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Καντούρα Φάρες, πρόεδρο της Ένωσης παλαιστινίων κρατουμένων, πρόκειται για τον πρώτο φυλακισμένο που πεθαίνει εξαιτίας απεργίας πείνας. Είχε αρχίσει αυτή τη διαμαρτυρία την 5η Φλεβάρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...