Πετκόφ: Τέρμα οι «δυσάρεστες εκπλήξεις» από μας εντός ΕΕ

«Εχουμε σαφείς κυρώσεις για τις ρωσικές πτήσεις. Δεν θα γίνουμε εμείς εκείνοι που παράνομα θα αφήσουμε έναν ξένο υπουργό (να περάσει) απλά επειδή θεωρεί ότι είναι σωστός. Υπάρχει νόμος, υπάρχουν κανόνες και η χώρα μας θα τους ακολουθήσει. Από δω και στο εξής θα είμαστε εταίρος στην ΕΕ από τον οποίο κανείς δεν θα μπορεί να περιμένει δυσάρεστη έκπληξη»…

Τα παραπάνω δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κ. Πετκόφ, υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, μαζί με αυτές του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, να μην δώσουν άδεια σε αεροπλάνο που θα μετέφερε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ. Λαβρόφ για επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι. Το αποτέλεσμα ήταν να ματαιωθεί η επίσκεψη Λαβρόφ στη σερβική πρωτεύουσα, κάτι που η Μόσχα χαρακτήρισε «αδιανόητο», «σκανδαλώδες και πρωτοφανές».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρέσβης στη Σόφια Β. Μοσκαλένκο επανέφερε (με διπλωματικό σημείωμα στις 3/6) το αίτημα του Κιέβου να χορηγήσει η βουλγαρική κυβέρνηση βαρέα όπλα στην Ουκρανία. Το νέο ουκρανικό αίτημα απέρριψε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Κορνέλια Νίνοβα, που προέρχεται από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (που έχει απειλήσει ακόμα και με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν σταλούν όπλα στην Ουκρανία). Ο ίδιος ο Πετκόφ παρέπεμψε σε πρόσφατη συνεδρίαση της βουλγαρικής βουλής, όπου για να διασφαλιστεί η «συνοχή» του κυβερνητικού συνασπισμού, προτάχθηκε η στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι με επισκευές οπλικών συστημάτων, προς το παρόν. «Δεν θεωρώ ότι κάθε δύο βδομάδες πρέπει να “ξανανοίγουμε” το ίδιο θέμα», είπε ο Πετκόφ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε προχτές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρ. Ράντεφ και το πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβατσέφσκι. Οπως ανακοινώθηκε, οι επαφές έγιναν στο πλαίσιο των προσπαθειών της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ να λυθούν οι διμερείς διαφορές για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Ο Μακρόν μετέφερε την προθυμία του Παρισιού να φιλοξενήσει διμερή συνάντηση με στόχο μια συμφωνία που θα συμβάλει στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων πολιτών από μειονότητες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...