Ανάμεσα στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού, έγινε σχετική αναφορά και στα μέτρα γα την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.
Σχετικά με αυτά, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνονται οι ΜΕΘ και γίνονται νέες προμήθειες υγειονομικού υλικού. Οι ΜΕΘ από 565 έγιναν σε 979, αύξηση κατά 73%. Έχουν γίνει 2789 προσλήψεις εκ των οποίων 363 ιατροί και 2426 νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού.
Ετοιμάζονται 500 κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας για κατ οίκον υπηρεσίες και θα λαμβάνονται δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που μπορεί να έχουν προσβληθεί. Ενώ δημιουργείται Μητρώο ασθενών κορονοϊού.
Δεν εφησυχαζόμαστε
Όχι κ. Πέτσα, δεν εφησυχαζομαστε ούτε για τον κορονοϊό, αλλά ούτε και για την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, την οποία υπηρετεί η ΝΔ μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα.
Στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θυσιάζονται η πρόληψη και η δημόσια υγεία. Οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν επαρκούν όταν χρειάζονται 3.500 κλίνες σε κανονικές συνθήκες και όχι έκτακτες όπως τώρα. Είναι ντροπή η κυβέρνηση να στέλνει κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να χρυσοπληρώνει για τεστ. Επιβαρύνοντας σημαντικά τα 2 πιστοποιημένα εργαστήρια από τον ιδιωτικό τομέα, που χρησιμοποιεί το δημόσιο σύστημα.
Αντί για επίταξη ΜΕΘ, η κυβέρνηση διπλασίασε την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικαρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ τους δίνει 1600. Τους δίνει δώρο 30 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ. Οι 3100 κλίνες που πρόσφατα είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση, έχει προκύψει από το υποχρεωτικό άδειασμα άλλων κλινών, την μετακίνηση προσωπικού, αναβολή εξετάσεων και θεραπειών, σε ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα. Αφού ανέστειλαν την λειτουργία των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων, για να μετακινήσουν προσωπικό από αγροτικούς γιατρούς σε νοσοκομεία, απογυμνώνοντας την ύπαιθρο. 60.000 ιδιώτες γιατροί αφήνονται έξω από το δημόσιο κεντρικό σύστημα.
Επίταξη τώρα
Όχι κ. υπουργέ του κεφαλαίου. Η Κυβέρνησή σας θεωρεί κόστος την υγεία, εμπόρευμα για μπίζνες. Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα υγείας για δωρεάν περίθαλψη και προστασία του λαού.
Να επιταχθούν :
- Νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο. Οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες. Όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και υγειονομικών.
- Να γίνουν επιπλέον προσλήψεις σύμφωνα με τις προτάσεις των υγειονομικών για την στελέχωση των δημοσίων υποδομών υγείας. Να ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα οι πνευμονολόγοι και οι παθολόγοι, αλλά και οι άλλες ειδικότητες, σε κρατικό σχέδιο δωρεάν περίθαλψης του λαού. Να πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις.
Επίσης, για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα ενόψει του Πάσχα. Θα ελέγχονται όλες οι νέες και παλιές εθνικοί, παράδρομοι, σταθμοί, ΚΤΕΛ, τρένων, λιμάνια και αεροδρόμια. Επιπλέον παίρνονται μέτρα σε οικισμούς Ρομά, δομές προσφύγων και μεταναστών, σε άστεγους και εξαρτημένους ουσιών.
Ο κ. Πέτσας έδωσε μια ευχή, τον Γολγοθά του κορονοϊού θα τον ακολουθήσει η Ανάσταση. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι κλινικάρχες, οι εταιρείες στην υγεία γενικότερα, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι στην αλυσίδα τροφίμων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θα έχουν σίγουρα Ανάσταση κερδών και μετά την κρίση με τα νέα πακέτα κρατικής ενίσχυσης. Όσο για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, θα είναι μια νέα Ανάσταση βαρών, αφού αυτοί θα επωμιστούν και την κρίση και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.
Ανάσταση για τους λαούς είναι η πάλη και η συμμαχία του ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, για την δική του εξουσία και οικονομία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



