Πέτσας: Νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό

Πέτσας
Πηγή: Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τα νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης τονίζοντας ότι “η εξάπλωση του κορονοϊού μάς θέτει – σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο – μπροστά σε δύο σοβαρότατες προκλήσεις: η πρώτη αφορά στην προστασία του πληθυσμού -και ιδίως των ευάλωτων ομάδων- και η δεύτερη στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων “. Συνέχισε με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα στάθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών. Ζήτησε (ο πρωθυπουργός) επίσης την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους στα κράτη-μέλη.

Για το εσωτερικό αναφέρθηκε στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες (για σχολεία κ.ο.κ.) αλλά και στις συστάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για αποφυγή των πολυπληθών συναθροίσεων.

Το 2020 θα είναι διαφορετική χρόνια από ό,τι περιμέναμε, είπε ο πρωθυπουργός και μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα συναρμόδια Υπουργεία είναι έτοιμα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων τόνωσης ρευστότητας της οικονομίας μετά και τις αποφάσεις που θα πάρει το επικείμενο Eurogroup.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ακόμη, βάσει της ΠΝΠ στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας προστίθονται 15 εκατ. ευρώ και υπάρχει πλάνο για έκτακτες προσλήψεις.

Δείτε ακόμα...