Πλημμύρες στην Εύβοια – μία βδομάδα μετά

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020/ Πηγή: Eurokinissi

Μια εβδομάδα πέρασε και από τις καταστροφικές πλημύρες στην Εύβοια και αφού κόπασε ο κουρνιαχτός συνεχίζεται η προσπάθεια απόκρυψης της κρατικής ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, για την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Η γνωστή συνταγή-δικαιολογία των ακραίων καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με το ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα φαίνεται ότι δεν πιάνει. Την ίδια ακριβώς πολιτική εφάρμοσε, με ή χωρίς «112», όταν έγιναν στάχτη 102 άνθρωποι στο Μάτι και πνίγηκαν 26 στη Μάνδρα και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αξίζει να καταγραφεί ότι από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα απογυμνωμένα βουνά της περιοχής να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής, τα οποία στο διάβα τους παρασύρουν το χώμα των βουνών, κορμούς δέντρων και πέτρες προκαλώντας τεράστια καταστροφή. Μια κατάσταση που οι κάτοικοι της Εύβοιας την βίωσαν και το 2009 και από τότε τη ζουν σχεδόν κάθε χρόνο, θρηνώντας ζωές δικών τους ανθρώπων, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Συνεχίζοντας στο ίδιο έργο θεατές δεν έγιναν έργα αντιδιαβρωτικά και αναδάσωσης από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών 2018-19. Είναι γνωστό ότι η περιοχή του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων έχει καεί και ότι τα δάση στα Ψαχνά στην Εύβοια οι περιοχές Μακρυμάλι και Κοντοδεσπότι δεν θωρακίστηκαν. Το αποτέλεσμα ο ποταμός Μεσσάπιος και οι χείμαρροι να φουσκώσουν και πάλι ξεσκεπάζοντας την γύμνια του κρατικού μηχανισμού στο ζήτημα του σχεδιασμού της θωράκισης αυτών των περιοχών αλλά και συνολικότερα της Ευβοίας που είναι κυριολεκτικά αφημένη στην τύχη της. Πριν λίγους μήνες είχαν πληγεί από τις πλημμύρες και οι αντίστοιχοι δήμοι Καρύστου και Κύμης Αλιβεριου.

EUROKINISSI

Είναι εμφανής και πανθομολογούμενη η αποτυχία των πολιτικών διαχρονικά αντιμετώπισης του προβλήματος, η ολιγωρία και η απροθυμία για να προχωρήσουν αυτά τα σημαντικά έργα, οι υπεύθυνοι γίνονται δυσκίνητοι και απρόθυμοι όταν πρόκειται να σχεδιάσουν και να χρηματοδοτήσουν μέτρα, έργα και υποδομές για την ουσιαστική προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές. Διακρίνει όμως εύκολα κάνεις με την ταχύτητα και την προθυμία που σχεδιάζουν τη στήριξη και αδειοδότηση κερδοφόρων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή όπως τα αιολικά πάρκα με την ψήφιση του περιβαλλοντικού Δασοκτόνου νόμου.

Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Υποδομών, τις Περιφέρειας Στερεάς, των Δήμων και υπηρεσιακοί παράγοντες συνεχίζουν να υποκρίνονται τάχα ότι συμπάσχουν με τους πολίτες για το κακό που τους βρήκε αλλά παράλληλα κουνάνε το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης» στους κατοίκους και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οριστική λύση που είναι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Για άλλη μια φορά οι υποσχέσεις θα είναι πολλές αλλά για την υλοποίησή τους δεν θα γίνει καμία ενεργεία.

Όχι γιατί δεν μπορούν, όχι γιατί δεν έχουν την τεχνογνωσία αλλά γιατί η λογική «κόστους – οφέλους», που είναι το ευαγγέλιό τους δεν τους αφήνει. Λογική που για να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έργα υποδομής, πρέπει αυτά τα έργα να έχουν κριτήριο το επιχειρηματικό όφελος και την υποταγή της ανάγκης για προστασία της ζωής σε αυτό. Με τέτοιες λογικές ο θάνατος και η οδύνη είναι αναπόφευκτο φαινόμενο ως την επόμενη νεροποντή.

Μάλιστα προειδοποιήσεις υπήρχαν για το Ληλάντιο πεδίο τον χειμώνα, όταν ο Λήλαντας ποταμός υπερχείλισε και είχαν εκκενωθεί γύρω οικισμοί. Αντίστοιχος κίνδυνος υπήρχε και για τον Μεσσάπιο ποταμό, κάτι που ήταν γνωστό στις τοπικές αρχές, οι οποίες προκειμένου να αποτρέψουν δήθεν την υπερχείλιση του νερού τοποθέτησαν σακιά με άμμο για να ανυψώσουν την κοίτη, που φυσικά τα ορμητικά νερά παρέσυραν.

Σε αυτήν την καταστροφή για πολλοστή φορά ο πολύπαθος λαός της περιοχής της Ευβοίας προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του. Οι 8 νεκροί, και οι 4 νεκροί στο Μαντούδι πριν 2 περίπου χρόνια όταν φούσκωσε ο Κηρέας και ο Νηλέας ποταμός γιατί δεν είχαν παρθεί μέτρα πρόληψης από τις τότε πλημμύρες έχουν προστεθεί στον « Μακρύ κατάλογο » των θυμάτων, με ευθύνη του κράτους και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Μια εβδομάδα μετά στα πρόσωπα των κάτοικων της περιοχής συναντάς την οδύνη για τους νεκρούς, την απόγνωση για την ανυπολόγιστη καταστροφή, την οργή για την έλλειψη σχεδιασμού θωράκισης και προστασίας, τον φόβο και την αγανάκτηση ότι τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν. Χιλιάδες άνθρωποι στην κεντρική Εύβοια, που για μία ακόμη φορά, βρέθηκαν και βρίσκονται ανυπεράσπιστοι απέναντι σε ένα καιρικό φαινόμενο. Θρήνησαν νεκρούς και είδαν τους κόπους μιας ζωής να βυθίζονται μέσα στο βούρκο της πολιτικής που θυσιάζει ζωές και περιουσίες.

EUROKINISSI

Χιλιάδες σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν από την πλημμύρα, διαλυμένες υποδομές κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και πεσμένες γέφυρες έκοψαν το νησί της Εύβοιας στα τρία. Τεράστιες ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, οικογένειες σε απόγνωση έδωσαν και δίνουν την μάχη με τις λάσπες, προσπαθώντας να περισώσουν κάτι από το νοικοκυριό τους, και για να μπορέσουν να μπουν ξανά στα σπίτια τους όσοι είχαν την οικονομική άνεση πλήρωναν ακόμα και από την τσέπη τους ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Κάτοικοι είχαν ζητήσει από το Δασαρχείο να τους δοθεί η άδεια να καθαρίσουν τα ποτάμια από τους κορμούς των δέντρων και να τα χρησιμοποιήσουν για καύσιμη ύλη ωστόσο δεν τους δόθηκε λόγω του περιορισμού του νομού.

Ολόκληρο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων καταστράφηκε, όπως και τα χωριά Πολιτικά και Καστέλα, μέσα στην πόλη των Ψαχνών αλλά και σε χωριά με μεγαλύτερο υψόμετρο όπως η Μακρυκάπα, το Κοντοδεσπότι και η Καλλιθέα. Αντίστοιχη εικόνα καταστροφής στο Ληλάντιο πεδίο, με τις μεγαλύτερες καταστροφές στο Μπούρτζι, στο Βασιλικό, στο Λευκαντί αλλά και στο σύνολο σχεδόν των οικισμών της περιοχής. Σημαντικές και μεγάλες ζημίες παραμένουν στο δίκτυο του νερού ακόμα και μετά από μια εβδομάδα δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά για τις ανάγκες τους.

Κάθε χρόνο καίγονται τα δάση στη Βόρεια Εύβοια, αλλά τα μέτρα πρόληψης που είναι το σημαντικότερο καθώς και ενίσχυσης της Πυροσβεστικής είναι ανεπαρκέστατα και οι κίνδυνοι μεγάλοι. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης, των πυροσβεστών και των πιλότων των ελικοπτέρων, ούτε αναμασώντας τις γνωστές προκλητικές ψευτοδικαιολογίες περί “ακραίων φυσικών φαινομένων” και της “κλιματικής αλλαγής”.

Μπορεί οι υποσχέσεις να είναι πολλές και να ξεκινήσουν κάποια έργα αποκατάστασης στο αμέσως επόμενο διάστημα, στην ουσία όμως θα είναι έργα μπαλώματα και πασαλείμματα όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές με τα όποια μικρά έργα έγιναν.

Οι κάτοικοι, οι μικρομεσαίοι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και μικροεπαγγελματίες θα πρέπει να διεκδικήσουν την ολοκληρωτική στήριξη τους από το κράτος για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Έχουν υποχρέωση να μην πέσουν στην παγίδα των ακραίων καιρικών φαινομένων, να μην ξεγράψουν από τις μνήμη τους την βασική αιτία για τον εφιάλτη που έζησαν που για μία ακόμη φορά είναι η εσκεμμένη έλλειψη σχεδίου και μέτρων προστασίας.

Να αναλογιστούν την δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει και να καταλογίσουν τις βαριές ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Αφορά την επιβίωση τους, την ίδια τους την ζωή. Έχουν τη δύναμη εάν το πιστέψουν και την υποχρέωση ναδιεκδικήσουν στην πράξη την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν, αλλά και την αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις των κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.Να διεκδικήσουν περνώντας στα χέρια τους την υπόθεση για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης, με έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού και του οδικού δικτύου.

Κέκης Κώστας
μέλος ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος,
μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΑΚΠ,
δημοτικός σύμβουλος με την ΛΑΣΥ στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...