Πληθώρα μετασεισμών στη Σάμο – 4,8 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος

EUROKINISSI

Περισσότεροι από 55 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, με τον μεγαλύτερο μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και την  πλειοψηφία τους πάνω από 3 Ρίχτερ, ανέφερε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή της ΕΡΤ1. Εκτίμησε ότι θα έχουμε μετασεισμό 5 Ρίχτερ αυτές τις μέρες στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εκδηλώνεται ομαλά.

Συνέστησε να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ιδιαίτερα στα καταπονημένα κτίρια, από τα οποία πρέπει να μείνουν μακριά οι κάτοικοι. Αναφέρθηκε στη σημασία της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στην χώρα μας σε σχέση με τους ελέγχους στις κατασκευές υποδομών και των παλαιότερων κτιρίων, σημειώνοντας πως χρειάζεται η ενίσχυση του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας με προσωπικό για να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους.

Μεταξύ άλλων μετασεισμών, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στο θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.

Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...