Πληθωρισμός: Εξαΰλωση λαϊκού εισοδήματος – Μέτρα-κοροϊδία της κυβέρνησης

Ακρίβεια - βασικά είδη διατροφής - Τιμές στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022
Φώτο Αρχείου / Τιμές στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο στον πληθωρισμό, με την εξαΰλωση του λαϊκού εισοδήματος να αποτυπώνεται πλέον και με αριθμούς. Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε τον Μάη στο 11,3%, που αποτελεί νέο υψηλό ρεκόρ από τον Γενάρη του 1994. Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση 172,7%, του ηλεκτρικού ρεύματος 80,2%, του πετρελαίου θέρμανσης 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών με 36,6%. Δείκτες που αποκαλύπτουν το μέγεθος της κοροϊδίας της κυβέρνησης, που προσπαθεί να πείσει ότι τα επιδόματα – ψίχουλα μπορούν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαδικασία «κόφτη» βασικών καθημερινών αναγκών.

Εκτός όμως από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, φωτιά έχουν πάρει οι τιμές και σε πολλά από τα βασικά είδη διατροφής.

Φωτιά στα βασικά είδη διατροφής

Ειδικότερα, με τιμές πάνω από τον μέσο πληθωρισμό του μήνα καταγράφονται τα έλαια και τα λίπη, με αύξηση κατά 23,2%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, τα οποία καταγράφουν αύξηση της τιμής τους κατά 14,1%, τα κρέατα, με αύξηση 13,8%, το ψωμί και τα δημητριακά, με αύξηση κατά 13,4% και τα λαχανικά, οι τιμές των οποίων καταγράφουν αύξηση 13%.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στις τιμές των νωπών φρούτων (10,8%), των αφεψημάτων (καφές, κακάο, τσάι) κατά 6,3%, των λοιπών τροφίμων κατά 7,3%, του μεταλλικού νερού και των χυμών φρούτων (5,6%), της ζάχαρης και της σοκολάτας (4,7%).

Αυξήσεις σε μεταφορές ξενοδοχεία θέατρα εστίαση αυτοκίνητα κ.α

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού του πληθωρισμού, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται και με την τιμή των καυσίμων και του ηλεκτρικού. Ειδικότερα, οι τιμές για τις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο καταγράφουν αύξηση κατά 22,8% και με πλοίο κατά 17,7%, οι τιμές σε ξενοδοχεία – πανσιόν – πανδοχεία καταγράφουν αύξηση 22,2%, οι τιμές σε θέατρα και κινηματογράφους έχουν αύξηση 13,9%, οι τιμές στα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία 4,1%, ενώ και το λεγόμενο πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση τιμών κατά 8,4%. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται ακόμη στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κατά 11,7% και των καινούργιων κατά 8,7%.

Αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού που καλπάζει σε όλη την ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό και ως αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του προηγούμενου δίχρονου με τα πακέτα που δόθηκαν για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες την αύξηση του βασικού επιτοκίου τον Ιούλη κατά 25 μονάδες βάσης, με την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, να σημειώνει πως «αναμένουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ ξανά τον Σεπτέμβριο. Η βαθμονόμηση αυτής της αύξησης επιτοκίου θα εξαρτηθεί από τις ενημερωμένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό».

Πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για «αρκετό διάστημα» και σημείωσε πως «έχουμε περάσει ένα διάστημα 11 ετών χωρίς αυξήσεις επιτοκίων και τώρα θα πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την πολιτική. Η αλλαγή θα πρέπει να έχει μια διαβάθμιση, όχι απότομη και πάντα προσαρμοσμένη στα δεδομένα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως «αυτή η πολιτική θέλουμε να μας φέρει στον στόχο 2% (του πληθωρισμού)».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...