Πλοίο της Open Arms έσωσε 256 μετανάστες στη Μεσόγειο

Πλοίο της Open Arms σώζει μετανάστες στη Μεσόγειο
Πλοίο της Open Arms σώζει μετανάστες στη Μεσόγειο / Πηγή: Twitter

Ένα ισπανικό πλοίο με ανθρωπιστική σημαία την Κυριακή αναζητούσε λιμάνι ασφαλείας για 265 μετανάστες που έσωσε το πλήρωμά του στη Μεσόγειο Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Open Arms έγραψε στο Twitter ότι το σκάφος του το Σάββατο μετέφερε με ασφάλεια 96 μετανάστες που είχαν προσέλθει σε μια ξύλινη βάρκα χωρίς σωσίβια σε διεθνή ύδατα. Είπε ότι οι επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από την Ερυθραία, περιελάμβαναν δύο γυναίκες και 17 ανηλίκους και υπέφεραν από υποθερμία.

Σε μια ξεχωριστή επιχείρηση δύο ημέρες πριν από τη διάσωση, η Open Arms επιβίβασε 169 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τις ακτές της Λιβύης, όπου εδρεύουν πολλοί άνθρωποι.

Οι λαθρέμποροι ξεκινούν σκάφη, πολλά από τα οποία είναι φουσκωτά καουτσούκ, ψαρόβαρκες ή ξεχαρβαλωμένα καΐκια, γεμάτα με μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές για να ζητήσουν άσυλο.

Ορισμένοι αποφεύγουν τη σύγκρουση ή τη δίωξη, ενώ πολλές από τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια φεύγουν από τη φτώχεια και, παρ’ όλ’ αυτά στερούνται άσυλο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιταλία και ο συμπολίτης της ΕΕ Μάλτα συχνά αρνήθηκαν την αγκυροβόληση στα ανθρωπιστικά σκάφη διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι μετανάστες θέλουν να φτάσουν σε θέσεις εργασίας ή συγγενείς στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι κυβερνητικές αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας επέμειναν ότι άλλα ευρωπαϊκά έθνη κάνουν το μερίδιο τους.

Η Open Arms κατηγόρησε τις κυβερνήσεις και τις αρχές ότι συχνά «εγκαταλείπουν» πρόσφυγες και μετανάστες που πραγματοποιούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης, αφήνοντάς τους στη θάλασσα για μέρες.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...