ΠΜΣ: Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μουσικών απαίτησε από την κυβέρνηση

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας 13/03/2021
Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας 13/03/2021

Αιτήματα για τη στήριξη του εισοδήματος των μουσικών εν μέσω πανδημίας έθεσε αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στο υπουργείο Εργασίας στη διάρκεια σημερινής κινητοποίησης. Συγκεκριμένα, ζήτησε την επέκταση της επιδότησης στη διάρκεια όλου φετινού καλοκαιριού, ρυθμίσεις για το καθεστώς αναστολής, αλλά και τη δυνατότητα νέων εγγραφών στο Μητρώο. 

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: «Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Σωματείου μας  με τον διευθυντή του υπουργού κ. Τουφεξή απαντώντας στα αιτήματά μας, μας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει το επίδομα του Μητρώου μέχρι και τον Μάιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κυβερνητικός στόχος κατά τη διάρκεια του Μαΐου η διεύρυνση των εμβολιασμών, ώστε τον Ιούνιο να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλοι οι εργασιακοί χώροι με τα αναγκαία πρωτόκολλα. Αναφέραμε στον εκπρόσωπο του υπουργείου ότι στον δικό μας κλάδο, ιδιαίτερα στο χώρο της διασκέδασης, σίγουρα δεν θα επανέλθουμε στην προ Covid εποχή. Γι’ αυτό ζητήσαμε την επέκταση της επιδότησης κατά τη διάρκεια και όλου του φετινού καλοκαιριού.

Επίσης ζητήσαμε να γίνει άμεση τροποποίηση της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να κρατούν σε καθεστώς αναστολής μόνο το προσωπικό που εργάζεται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες την ημέρα. Ένα τέτοιο κριτήριο αντικειμενικά αφήνει εκτός αναστολής το σύνολο των μουσικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποσχέθηκε να προχωρήσει σε τροποποίηση της παραπάνω απόφασης ώστε να μπορούν να εντάσσονται σε καθεστώς αναστολής και οι εργαζόμενοι μουσικοί.

Συγχρόνως ζητήσαμε να δοθεί η δυνατότητα νέων εγγραφών στο Μητρώο αλλά και η ένταξη των περίπου δυόμισι χιλιάδων συναδέλφων μουσικών του δρόμου που αφαιρέθηκαν. Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι πολλοί συνάδελφοι με ευθύνη της εργοδοσίας τους αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, αναγκάζονταν να δουλεύουν χωρίς ένσημα. Αντίστοιχα πολλοί συνάδελφοι προσπαθούσαν να ζήσουν παρουσιάζοντας την Τέχνη τους στο δρόμο. Λόγω του lock down, αυτή η δυνατότητα επιβίωσης τους αφαιρέθηκε και δικαιολογημένα ζητούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους.

Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση έχει κύριο στόχο το άνοιγμα του Τουρισμού και το τελείωμα της όποιας επιδότησης σε εργαζόμενους που πλήττονται. Ενώ έχει εξασφαλίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων μετρά σαν βάρος τα λίγα εκατομμύρια που δίνονται στους εργαζόμενους του κλάδου μας. Προτεραιότητά τους δεν είναι η επιβίωση αυτών που με τη δουλειά τους παράγεται κάθε έργο και κάθε προϊόν, αλλά η ανάπτυξη της κερδοφορίας και η ενίσχυση των μεγάλων ελληνικών και ευρωπαϊκών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Μόνη διέξοδος είναι η ενίσχυση της συλλογικής μας δράσης, της συσπείρωσης στο Σωματείο μας και της ανάπτυξης αγώνων απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές που στηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα. Γνωρίζουμε από την προηγούμενη κρίση, ποιος πλήρωσε και την κρίση και την ανάπτυξη.

Συνεχίζουμε με μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο της 6ης Μάη στο Σύνταγμα στις 10 π.μ. με προσυγκέντρωση 9.15 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος».       

Δείτε ακόμα...