ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ: Ενισχύστε τα στρατιωτικά νοσοκομεία – Μην εγκαταλείψετε το 409 ΓΣΝ Πατρών

409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Πάτρα
Φώτο Αρχείου / 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Πάτρα

Με αφορμή απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός Άμυνας, αναφορικά με το 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσκομείο (409 ΓΣΝ) Πατρών, σε ερωτήσεις βουλευτών ( διαβάστε εδώ την ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ) μετά από έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), η Ομοσπονδία επανέρχεται και ζητά απαντήσεις, τις οποίες θεωρεί ότι δεν έδωσε ο Υπουργός.

“Τα προβλήματα υγειονομικής φύσεως των στελεχών στη βάση της μέριμνας και της πρόληψης απαιτούν γενναιότητα και ειλικρίνεια. Αξιοποιήστε σήμερα κιόλας το 409 ΓΣΝ Πατρών επ΄ ωφελεία του προσωπικού των ΕΔ και των πολιτών της Πάτρας. Έχετε την ευκαιρία να δείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη.”, τονίζει η ΠΟΕΣ στο έγγραφό της.

Διαβάστε το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ.:


Κύριε Υπουργέ.

Μετά το (α) σχετικό έγγραφό μας, αναφορικά με το μέλλον του πρώην 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (409 ΓΣΝ) Πατρών, προκλήθηκε, με τις (β) έως και (δ) όμοιες ερωτήσεις, κοινοβουλευτικός έλεγχος, στον οποίο με τις (ε) έως και (ζ) απαντήσεις σας γνωρίσατε μεταξύ των άλλων ότι: «Το Στρατόπεδο «Χριστιά», στο οποίο ήταν εγκατεστημένο το πρώην 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο (ΓΣΝ) Πατρών, είναι ανενεργό, δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και συμπεριλαμβάνεται στα μη επιχειρησιακά αναγκαία ακίνητα, τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν αρμοδίως από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) και την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ), σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και προς όφελος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας……… Στο πλαίσιο εξωστρέφειας και ανάγκης προώθησης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων ζητήθηκε από φορείς της κτηματομεσιτικής αγοράς, η άδεια της συγκεκριμένης Υπηρεσίας να δημοσιεύουν στοιχεία των ακινήτων στην ιστοσελίδα τους, με σκοπό την πρόκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ακίνητο και την αύξηση των πιθανών συμμετεχόντων σε μελλοντικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό αξιοποίησής του …….Περαιτέρω, με την υφιστάμενη δομή και οργάνωση της υγειονομικής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς δεν υφίσταται περιθώριο ανάπτυξης ενός νέου Στρατιωτικού Νοσοκομείου».

Οι ως άνω απαντήσεις σας απογοήτευσαν τα στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες (ευρέως) της Πελοποννήσου, αλλά και σε όλη την Επικράτεια, βλέποντας ότι η βούλησή τους για αναβάθμιση της υγειονομικής τους περίθαλψης, έχοντας υπόψη ότι η υγειονομική τους περίθαλψη τούς παρέχεται κατ΄ αρχάς αποκλειστικά από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, δεν ταυτίζεται με τη βούληση του πολιτικού τους προϊσταμένου, αφού αντί να ανοίγουν νέα στρατιωτικά νοσοκομεία ή να αναπαλαιώνονται τα εγκαταλελειμμένα, συρρικνώνονται οι παροχές τους. Και μην πάτε μακριά. Μόλις τις περασμένες ημέρες με νομοθετική ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα χρήσης των στρατιωτικών νοσοκομείων και από τους υπαλλήλους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αντιπαρερχόμαστε του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που άπτεται της υγειονομικής περίθαλψης των εν ενεργεία στρατιωτικών ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της Ομοσπονδίας μας, διαπιστώνουμε με θλίψη ότι επί των καίριων ερωτημάτων μας, όπως τούτα διατυπώθηκαν με το (α) σχετικό έγγραφό μας, αποφύγατε, όπως συνήθως κάνετε μέχρι σήμερα για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, να απαντήσετε επί της ουσίας με ξεκάθαρη και σαφή θέση προς ενημέρωση όλων μας, επί των προθέσεων σας. Επανερχόμενοι λοιπόν επί του θέματος, σας καλούμε να πάρετε  θέση επί των παρακάτω:

Η διαθήκη βάσει της οποίας γίνεται του ως άνω κληροδοτήματος έχει ως απαράβατο όρο τη χρήση του για τη λειτουργία υγειονομικής μονάδας η οποία θα εξυπηρετεί και το στρατό. Πώς αυτό θα επιτευχθεί με την παραχώρηση του σε ιδιώτες και υπό ποιους όρους;
Γιατί δεν υλοποιείται το όραμα του πρώην ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου, ώστε να επαναλειτουργήσει το 409 ΓΣΝ σαν ένα πρότυπο πρωτοβάθμιο ιατρικό κέντρο που θα αποτελείται από στρατιωτικούς γιατρούς και παράλληλα θα παρέχει φαρμακευτικό υλικό για στρατιωτικούς εν ενεργεία και εν αποστρατεία;
Γιατί δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία από το ίδιο το ΥΠΕΘΑ περί αναγέννησης του 409 Γ.Σ.Ν. Πατρών, επ ωφελεία των στελεχών αλλά και των πολιτών της Πάτρας;
Γιατί επιλέγετε η ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου υγειονομικού χώρου και όχι η χρήση του και λειτουργία του από το Ελληνικό Δημόσιο;
Κύριε Υπουργέ.

Τα προβλήματα υγειονομικής φύσεως των στελεχών στη βάση της μέριμνας και της πρόληψης απαιτούν γενναιότητα και ειλικρίνεια. Αξιοποιήστε σήμερα κιόλας το 409 ΓΣΝ Πατρών επ΄ ωφελεία του προσωπικού των ΕΔ και των πολιτών της Πάτρας. Έχετε την ευκαιρία να δείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη.

Δείτε ακόμα...