ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ – Όχι στην απόλυση αξιωματικών

Δόκιμοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού σε τελετή για τον Άγιο Νικόλαο στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά - 2020
Φώτο Αρχείου / Δόκιμοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού σε τελετή για τον Άγιο Νικόλαο στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά – 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Την έντονη δυσφορία της εκφράζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις φήμες ότι πρόκειται να αποστρατευθούν αξιωματικοί που τέθηκαν με βάση νόμο εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ) προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό, ως πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεεων.

Διαβάστε το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ.:

ΘΕΜΑ    :        Σταδιοδρομία Αξιωματικών Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ)

ΣΧΕΤ    :    α.    Ν.2439/1996 (ΦΕΚ Α΄ 219, «Ιεραρχία και εξέλιξη των μονίμων αξιωματι-κών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες Διατάξεις»)
            β.    Ν. 4494/2016 (ΦΕΚ Α΄ 165, «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμε-ων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατά-ξεις»)

        Κύριε Υπουργέ.

        Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει ιδιαίτερα σοβαρές αποκαλύψεις της ιστοσελίδας www.militaire.gr μέσα από σειρά άρθρων «Απολύσεις – αποστρατείες στις Ένοπλες Δυνάμεις» την 20/4, «Γολγοθάς χωρίς Ανάσταση για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων! Ποιους θέλουν να διώξουν και τι ξέρει το Μαξίμου;» την 3/5, «Η ‘’σφαγή’’ των ΕΟΘ και η ‘’μάχη’’ με τις λίστες των ‘’γαλάζιων’’ κομματικών γραφείων για το ποιοι θα μείνουν» τη 10/5 και «Σχέδιο αφανισμού κατώτερων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις» την 16/5, σύμφωνα με τα οποία διαφαίνεται ότι υφίσταται σε εξέλιξη σχέδιο εκδίωξης Αξιωματικών Ε.Ο.Θ. από τις ΕΔ, στο πλαίσιο «εξορθολογισμού των οικονο-μικών» και «μείωσης δαπανών».

    Σύμφωνα με την παράγραφο 3 ε και στ του άρθρου 1 του (β) σχετικού νόμου, οι Αξιωματικοί εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ) παραμένουν μέχρι τη συμπλήρωση είτε σαράντα (40) ετών υπηρεσίας, είτε του πεντηκοστού όγδοου έτους (58ου) της ηλικίας τους, υπό τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 18 παρ. 9 του (α) ομοίου.

    Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι περί τα μέσα Μαρτίου έλαβαν χώρα οι κρίσεις των Αντισυνταγματαρχών (και των ομοίων), ωστόσο δεν δημοσιεύθηκε καμία απόφα-ση. Αντ΄ αυτού, η ψυχρολουσία επήλθε από τις ανωτέρω δημοσιογραφικές αποκαλύ-ψεις, που έως τώρα δεν έχουν διαψευστεί, ότι στελέχη που επί τριάντα πέντε (35) και πλέον έτη έδωσαν και το αίμα τους για τις ΕΔ, κρίνονται οικονομικώς ασύμφορα και άτυπα ονομάζονται «δαπάνες» και οδηγούνται παρά τις νομικές προβλέψεις στην πόρτα της εξόδου.

        Κύριε Υπουργέ.

        Ποιος είναι ο λόγος αυτής της βιασύνης να εξέλθουν του στρατεύματος στελέχη που κρίθηκαν ικανά να παραμείνουν και να καλύπτουν με την εμπειρία τους σοβαρά υπηρεσιακά κενά; Πάνω απ’ όλα όμως, ποιος είναι αυτός ο περιβόητος οικονομικός εξορθολογισμός όταν είναι βέβαιο ότι όλα τα στελέχη που θα εκδιωχθούν θα προσφύ-γουν δικαστικά και θα δικαιωθούν και μάλιστα εντόκως;

    Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε όπως διαλύσετε τις φήμες και αποκατα-στήσετε το αίσθημα δικαίου στα στελέχη των ΕΔ που βρίσκονται εκτός οργανικών θέσεων, διατηρώντας τα σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές προβλέψεις.

Δείτε ακόμα...