Ποιος πληρώνει τη μάσκα;

Σουπερμάρκετ Μέτρα Κορονοϊός
Πηγή : Eurokinissi

Άρθρο του Δημήτρη Θωμάκου*

Όπως είδαμε όλοι, όταν τα μέτρα για τον κορονοϊό βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους, το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, μας προέτρεπε σε γενικές γραμμές να μη φοράμε μάσκες, ούτε και γάντια, γιατί ήταν επικίνδυνο.

Δεν εξυπηρετούσε, δεν μας προφύλασσε και μπορούσε η διασπορά του κορονοϊού να ήταν πιο εύκολη.

Τώρα ξαφνικά, μετά τη χαλάρωση κάποιων μέτρων που ακούσαμε από την Κυβέρνηση, τα πράγματα άλλαξαν.

Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς, στα διάφορα καταστήματα και γενικά στους κλειστούς χώρους και όποιος είναι απείθαρχος και δεν φοράει μάσκα, θα πληρώνει πρόστιμο.

Τι άλλαξε, λοιπόν, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Οι ειδικοί μιλούν για τη χρήση της μάσκας, δίνοντάς μας και οδηγίες πώς να τη χρησιμοποιούμε, δηλαδή να γίνει ένα με τον εαυτό μας, ως απαραίτητο αξεσουάρ.

Οι μάσκες, βέβαια, δεν χαρίζονται από κανένα, κοστίζουν και μάλιστα ακριβά.

Πόσες μάσκες, έστω και πολλαπλών χρήσεων, μπορεί να έχει κάθε εργαζόμενος και συνταξιούχος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του και πόσες μάσκες πρέπει να αλλάζει στο χρονικό διάστημα των δραστηριοτήτων του;

Ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού πρέπει να ξοδεύεται για την αγορά μασκών.

Οι μάσκες, αφού είναι τόσο απαραίτητες, θα πρέπει να δίνονται δωρεάν από το κράτος σε όλα τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στους άνεργους, συνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες.

Ποιο κοινωνικό αγαθό όμως δίνεται δωρεάν στον καπιταλισμό;

Όλα πληρώνονται και μάλιστα ακριβά.

Μόνο στο σοσιαλισμό οι μάσκες και γενικά όλα τα κοινωνικά αγαθά παρέχονται στο λαό και δεν είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης.

Τα μέτρα όμως είναι μέτρα και δεν πρέπει να παραβιάζονται κατά τους ειδικούς, γιατί αν παραβιαστούν, όπως μας λένε, και έχουμε έξαρση του κορονοϊού, πάλι θα φταίει ο λαός.

Εξάλλου, πάντοτε την ευθύνη τη ρίχνουν στο λαό, για να θυμηθούμε και το «μαζί τα φάγαμε» για την οικονομική κρίση. Έτσι , λοιπόν, οι υπεύθυνοι γίνονται ανεύθυνοι και ο λαός γεμίζει ενοχές και ευθύνες.

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως το κατάντησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η σημερινή της ΝΔ, είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει μία έξαρση της νόσου, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βιώσαμε.

Πάντα όμως, οι ευθύνες θα βαραίνουν το λαό, όπως ο λαός θα πληρώσει και το μάρμαρο της οικονομικής κατάστασης της μετά τον κορονοϊό ημέρας.

Ήδη έχουν εξαγγελθεί αρκετά αντεργατικά μέτρα, που είναι δυσβάσταχτα.

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ τη βιώνουν ήδη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, όλα τα λαϊκά στρώματα.

Αυτοί, που πραγματικά θα απολαύσουν το κέρδος είναι τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και γενικά η αστική τάξη.

Η ιστορία των κρίσεων του καπιταλισμού αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

*Δημήτρη Θωμάκου
Αστυνομικού Υποδιευθυντή ε.α.

Δείτε ακόμα...