ΠΟΛ: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών ως συντάξιμα

Σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Φώτο Αρχείου / Σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης / Πηγή: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ / EUROKINISSI

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό αναδεικνύει για άλλη μια φορά το σοβαρό ζήτημα, που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια κι αφορά στο κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών ως συντάξιμα. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι για την αναγνώριση έκαστου μήνα ο λιμενικός θα υποχρεωθεί να καταβάλει εισφορές που ξεπερνούν τα 400€ (ευρώ) και στην ουσία καθιστούν το κόστος αναγνώρισης ετών αποτρεπτικό και μη συμφέρον. Τέλος, η ΠΟΛ με την παρούσα επιστολή ζητά από τον Πρωθυπουργό την επαναφορά του κόστους αναγνώρισης των πλασματικών ετών στο ποσοστό που υφίστατο πριν  τον Ν. 4387/16 ήτοι σε 6,67%. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΛ:

ΠΟΛ: Επιστολή στο Πρωθυπουργό της Ελλάδος για τη μείωση κόστους αναγνώρισης των πλασματικών ετών

Θέμα :Μείωση εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών ετών ως συντάξιμα .

Κύριε Πρωθυπουργέ

με τη παρούσα μας επιστολή θα θέλαμε να αναδείξουμε ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και έχει επιδράσει αρνητικά στον εργασιακό βίο των ένστολων θεωρώντας πως έφτασε η στιγμή να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευρά σας ώστε  αποκατασταθούν οι αδικίες που αφορούν στο ασφαλιστικό μας σύστημα και κυρίως στο κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών ως συντάξιμα .   

Ο ασφαλιστικός Νόμος 3863/2010 άλλαξε σε μεγάλο ποσοστό το ασφαλιστικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων και όπως ήταν αναμενόμενο και αυτό των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και Στρατό.

Βασικότερη αλλαγή ήταν αυτή του χρόνου εργασίας για την κατοχύρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 24,5 έτη στα 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών ή μέχρι το 60ο έτος ηλικίας.

Προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στου νέους και παλαιούς ασφαλισμένους παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών (σπουδών και στρατού) αλλά και 5 μάχιμων ετών (συν 3 έτη για τους καταταγέντες 90-95).

Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου Ν. 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου)  διαμορφώθηκε νέο καθεστώς αναφορικά με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων ως συντάξιμα για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ όπως των υπόλοιπων Σ.Α και Στρατού αφού από την 12/05/16  αυξάνεται σταδιακά το κόστος αναγνώρισης τους.

Σύμφωνα με αυτό  τα στελέχη που υπέβαλαν  αιτήσεις εξαγοράς μέχρι και 31-12-2016 κατέβαλαν εισφορές με ποσοστό 6,67% επί των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους και αυξητικά ανά έτος:

Επίσης λόγω του αδιευκρίνιστου νομικού πλαισίου για την αναγνώριση επιπλέον 3 ετών  για τους καταταγέντες από 1-9-1990 μέχρι 31-12-1995 οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι υποχρεώθηκαν σε αναγνώριση των 3 αυτών ετών με το μέγιστο κόστος δηλαδή με 20% επί των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους ενώ το αρχικό ποσοστό ήταν 6,67%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει πως για την αναγνώριση έκαστου μήνα το στέλεχος θα υποχρεωθεί να καταβάλει εισφορές που ξεπερνούν τα 400 ευρώ και στην ουσία καθιστούν το κόστος αναγνώρισης ετών αποτρεπτικό και μη συμφέρον . 

Θεωρώντας πως η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει τα βήματα ανάκαμψης, ξεπερνώντας τις αρνητικές προεκτάσεις των μνημονίων που επέβαλαν μειώσεις μισθών και αύξηση ετών εργασίας, ζητούμε από εσάς την αξιολόγηση των υπαρχουσών δημοσιονομικών συνθηκών και την επαναφορά του κόστους αναγνώρισης των πλασματικών ετών στο ποσοστό που υφίστατο πριν  τον Ν. 4387/16 ήτοι σε 6,67% προκειμένου οι ασφαλισμένοι ένστολοι να βιώσουν έμπρακτα από την πολιτεία την αναγνώριση της προσφοράς τους στη πατρίδα μας .

Δείτε ακόμα...