ΠΟΛ: Για ένα καθεστώς μεταθέσεων σύγχρονο δίκαιο και λειτουργικό

Ο Κώστας Κυράνης, Πρόεδρος της ΠΟΛ στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας - 18/04/2022
Φώτο Αρχείου / Ο Κώστας Κυράνης, Πρόεδρος της ΠΟΛ στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας – 18/04/2022

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) με μια αναλυτική ανακοίνωση δημοσιεύει τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Κομμάτων και του Υπουργού στην Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επί άρθρων νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με τις μεταθέσεις των λιμενικών. Η Ομοσπονδία Λιμενικών δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα καθεστώς μεταθέσεων σύγχρονο, δίκαιο και λειτουργικό. Η ΠΟΛ συμπεραίνει, βάση των τοποθετήσεών τους, ότι ειδικά ως προς το άρθρο 76 που αφορούσε τη «Διενέργεια τακτικών μεταθέσεων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. σε περίπτωση μη επάρκειας πιστώσεων» οι εκπρόσωποι των ΖΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση εκφράσανε την αντίθεσή τους.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών, σύμφωνα με την ΠΟΛ, ήταν ταυτόσημες με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί εδώ και ένα χρόνο από την Ομοσπονδία. Η, δε, τοποθέτηση του Υπουργού Ναυτιλίας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της, για υπέρογκο χρηματικό ποσό, «κάτι εκατομμυρίων», που απαιτούνταν για να εκτελεστούν οι τακτικές μεταθέσεις του έτους μετακινώντας υποχρεωτικά, το 1/3 του στελεχιακού δυναμικού (!).

Η θέση της ΠΟΛ ήταν και παραμένει ξεκάθαρη, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώθηκε και από την τοποθέτηση του Προέδρου της κατά την ακρόαση φορέων για τα άρθρα του νομοσχεδίου ως εξής:

Κατάργηση των σχετικών με τις μεταθέσεις διατάξεων των νόμων 4504/17 και 4676/20 και έκδοση ενός νέου Π.Δ μεταθέσεων σε συνεργασία με όλους τους εκπρόσωπους των στελεχών και της διοίκησης του Σώματος με γνώμονα την σταθερότητα και προστασία των οικογενειών των Λιμενικών.

Διαμάντω Μανωλάκου: Ο Υπουργός θα αποφασίζει για το πως, πότε, πόσες, και στην ουσία, ποιες μεταθέσεις θα γίνουν

Η Διαμάντω Μανωλάκου, Βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε πρόσφατα φέρει στη Βουλή – για πολλοστή φορά – υπό τη μορφή Επίκαιρης Ερώτησης, το συγκεκριμένο θέμα. Στη σχετική, τότε, στιχομυθία μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκη και Ν. Παπαναστάση, Συνταγματάρχη (ΕΔ) ε.α. και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ήταν σαφείς οι προθέσεις της Κυβέρνησης να επιμείνει στην απαράδεκτη αυτή διαδικασία των μεταθέσεων για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή παρά την αντίθεση των ίδιων των λιμενικών. Η Δ. Μανωλάκου στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα των Λιμενικών στην ζωή αλλά και στην υπηρεσία τους που τους προκαλεί το υπάρχον αδιέξοδο νομοθετικό πλαίσιο. Ενώ για τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 76) που προωθούνταν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τελικά ο εκάστοτε Υπουργός Ναυτιλίας θα αποφασίζει για το πως, πότε, πόσες, και στην ουσία, ποιες μεταθέσεις θα γίνουν.


Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ)
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ (Δ. Μανωλάκου) με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών -ΠΟΛ (Κ. Κυράνης & Χ. Μπέη)

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν τη συζήτηση στη Βουλή η Διαμάντω Μανωλάκου είχε φροντίσει να ενημερωθεί κι απ’ ευθείας από την ΠΟΛ για τις διαφωνίες των λιμενικών σχετικά με τις προωθούμενες νομοθετικές διατάξεις του Υπουργού Ναυτιλίας. Έτσι την 7η Απρίλη 2022 είχε συναντηθεί στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών στον Πειραιά με τον Πρόεδρο (Κώστα Κυράνη) και τη ΓΓ (Χαρά Μπέη) του ΔΣ.


Δείτε εδώ την τοποθέτηση της Διαμάντω Μανωλάκου, Βουλευτή Β Πειραιά του ΚΚΕ για τα συγκεκριμένα θέματα.

ΠΟΛ: Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα καθεστώς μεταθέσεων σύγχρονο, δίκαιο και λειτουργικό

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) καταλήγει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα καθεστώς μεταθέσεων σύγχρονο, δίκαιο και λειτουργικό και σε αυτή τη κατεύθυνση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την ηγεσία και κάθε υγιή συνδικαλιστική φωνή.

Θεωρούμαι δε υποχρέωση μας να ασκούμε σοβαρή και χρήσιμη κριτική, αναζητώντας παράλληλα ευήκοα ώτα, ανοιχτά μυαλά και φυσικά ανοιχτές πόρτες για ειλικρινή συνεργασία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που ως αποτέλεσμα θα έχουν την εξύψωση των δυνατοτήτων του Σώματος και την σταθερότητα που επιζητούν τα Στελέχη του.

Δείτε ακόμα...