Πολεμικό Ναυτικό Κίνας: Ολοκλήρωσε αποστολή συνοδείας 8 κινεζικών αλιευτικών στον Κόλπο του Αντεν

Με συνοδεία Πολεμικού Ναυτικού Κίνας αλιευτικά στον Κόλπο του Άντεν (Ερυθρά Θάλασσα)
Φώτο Αρχείου / Με συνοδεία Πολεμικού Ναυτικού Κίνας αλιευτικά στον Κόλπο του Άντεν (Ερυθρά Θάλασσα) / Πηγή: CGTN

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας μόλις ολοκλήρωσε μια τριήμερη αποστολή συνοδείας 8 κινεζικών αλιευτικών στον Κόλπο του Άντεν. Πρόκειται για τρία πολεμικά πλοία, προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων και δύο ελικόπτερα, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων αποστολών στον Περσικό Κόλπο, που ξεκίνησαν ήδη από το 2008. Οι Πολεμικές συνοδείες πραγματοποιούνται με πρόσχημα την πειρατεία στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τον Ινδικό Ωκεανό.

Οι αποστολές αυτές προκαλούν την αντίδραση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που καταγγέλλουν την «υπερέκταση» της Κίνας ως απειλή για τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Το σίγουρο είναι ότι ο Περσικός Κόλπος και η Μέση Ανατολή αποτελούν «κλειδί» στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με την Κίνα. Γι’ αυτό ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη «προβολή ισχύος» στην περιοχή με στρατιωτικά μέσα και τη διεύρυνση των συμμαχιών, που θα αποτελέσουν ανάχωμα στα σχέδια της Κίνας.

Να λοιπόν τι κρύβεται πίσω από την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (πριν από λίγους μήνες βρέθηκε εκεί η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις των δυο κρατών συνεκπαιδεύονται τακτικά) και την αποστολή συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, μαζί με το απαραίτητο στρατιωτικό προσωπικό.

Η Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, φέρνοντας ακόμα «πιο κοντά» τα θέατρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μυρίζουν μπαρούτι.

Δείτε ακόμα...