Πολεμικό προϋπολογισμό καταρτίζει η Μόσχα για την περίοδο 2025-2027, προβλέποντας κατακόρυφη άνοδο των «αμυντικών» δαπανών του χρόνου, σε ποσοστό 30%, καθώς και τα δύο στρατόπεδα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της Ρωσίας και των «συμμάχων» της εντείνουν ολομέτωπα την πολεμική προπαρασκευή τους, τόσο για ενδεχόμενη γενίκευση του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και για συνολικότερη κλιμάκωση της διεθνούς ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
Σε αυτό το κλίμα καταγράφονται και οι χτεσινές προειδοποιήσεις του Ρώσου αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ, ο οποίος ανέφερε πως «είναι κοντά η στιγμή που δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσουμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως πλήρη μέρη της σύγκρουσης». Ο ίδιος κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει το «σπιράλ κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, προτού η κατάσταση γίνει πολύ επικίνδυνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ.
Η Δύση «τρέφει μια επικίνδυνη αυταπάτη ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία στρατηγικά», ανέφερε ο Ριάμπκοφ, επισημαίνοντας ότι «μια πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να νικηθεί», ενώ πρόσθεσε πως όλοι οι στόχοι και σκοποί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «σίγουρα θα επιτευχθούν».
Η Ρωσία εκτόξευσε τον νέο υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik ως απάντηση για την πρώτη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και αντίστοιχα βρετανικών πυραύλων «Storm Shadow» για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος με την άδεια της «Δύσης», ενώ προχθές ανακοίνωσε πως προετοιμάζει απάντηση σε νέες επιθέσεις με ATACMS.
Εξάλλου η Μόσχα συνεχίζει τις εργασίες για να θέσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Sarmat» – μέρος του στρατηγικού πυρηνικού της οπλοστασίου – δήλωσε χτες Ρώσος αξιωματούχος. Ο πύραυλος «Sarmat» έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε στόχους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξή του έχει καθυστερήσει λόγω ανεπιτυχών δοκιμών.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας – άνω σώμα του ρωσικού Κοινοβουλίου – ενέκρινε χτες το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2025-’27, ενώ είχε ήδη εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Κρατική Δούμα (κάτω σώμα του Κοινοβουλίου) και πλέον απομένει να υπογραφεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.
Ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα φτάσουν σχεδόν τα 13.500 δισ. ρούβλια (περίπου 119 δισ. ευρώ), ποσοστό μεγαλύτερο του 6% του ρωσικού ΑΕΠ.
Συνολικά τουλάχιστον το 40% του ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2025 θα είναι αφιερωμένο στην Αμυνα και την Εθνική Ασφάλεια.
Ηδη το 2024 οι «αμυντικές» δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας, μαζί με τις επενδύσεις για την ασφάλεια, το 8,7% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τον Πούτιν.
Ο ίδιος υπέγραψε στα μέσα Σεπτέμβρη διάταγμα που προβλέπει την αύξηση κατά περίπου 15% των Ρώσων στρατιωτών, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 1,5 εκατομμύριο.
Το ποσοστό του πληθωρισμού παραμένει γύρω στο 8,5% (διπλάσιος από τον στόχο του 4%), επηρεάζοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη των Ρώσων, η οποία έχει πληγεί και από τις επιπτώσεις των «δυτικών» κυρώσεων.