Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία 1999: «…Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης»

Μπλόκο του λαού σε τρένο έξω από τη Θεσσαλονίκη που μεταφέρει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, Γιουγκοσλαβία 1999
Φώτο Αρχείου / Μπλόκο του λαού σε τρένο έξω από τη Θεσσαλονίκη που μεταφέρει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, Γιουγκοσλαβία 1999

Άλλον ένα δημόσιο οργανισμό της χώρας (μετά το λιμάνι και το αεροδρόμιο) κατέλαβαν χτες το πρωί οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, αυτόν της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, όταν μία φάλαγγα που πήγαινε στα Σκόπια έχασε το δρόμο και βρέθηκε αντιμέτωπη με ντομάτες, μαρούλια και λάχανα.

Πάνω στο άγχος των επιτελών να διώξουν άρον άρον τα ΝΑΤΟικά οχήματα και το πολεμικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει στο Λιμάνι, ενόψει και του 24ωρου αποκλεισμού που έχει προγραμματίσει για σήμερα ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, έχουν αποφασίσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να έχουν αναχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φάλαγγες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες αναχωρούν ασυνόδευτοι χωρίς την παρουσία της Ελληνικής Στρατονομίας, που σε αυτή τη φάση τής έχουν αναθέσει το ρόλο της ορντινάντσας, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο το στρατό της χώρας. Οι οδηγοί του ΝΑΤΟ βασίζονται στην ειδική ΝΑΤΟική σήμανση που έχει τοποθετηθεί παράνομα σε πολλά σημεία από την έξοδο της πόλης μέχρι και το τελωνείο των Ευζώνων.

Στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, 1999
Φώτο αρχείου / Στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, 1999

Χτες όμως για άλλη μια φορά την πάτησαν, εξαιτίας της αυθόρμητης και πρωτόβουλης δράσης του λαού της πόλης, ο οποίος αντιδρά ποικιλόμορφα στη ΝΑΤΟική κατοχή που έχουν επιβάλει στη Βόρεια Ελλάδα. Η σήμανση, που τοποθετήθηκε παράνομα, εξαφανίστηκε σχεδόν από ολόκληρο το οδικό δίκτυο. Ετσι στις 4.30 τα χαράματα έκπληκτοι οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι είδαν μια τεράστια φάλαγγα, αποτελούμενη από 113 μεγάλα οχήματα, να εισβάλει μέσα στο χώρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Πάλι καλά, γιατί αν δεν είχαν πάρει αυτόν το λάθος δρόμο ίσως ακόμα να ταξίδευαν προς την Πελοπόννησο…

Στο πέρασμά τους μέσα από τη Λαχαναγορά οι ΝΑΤΟικοί έγιναν για άλλη μια φορά δέκτες της εκτίμησης που τρέφει ο λαός της περιοχής. Φεύγοντας η φάλαγγα συνοδεύτηκε από τα άγρια γιουχαΐσματα και το χαρακτηρισμό «δολοφόνοι» να ακολουθεί. Πυροσβεστική, Τροχαία, κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ, κινητοποιήθηκαν για να προστατεύσουν για ακόμη μια φορά τα ξένα αφεντικά και να βάλουν το στρατό τους στον ίσιο δρόμο, το δρόμο για τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Ριζοσπάστης 30 Απρίλης 1999
Ριζοσπάστης 30 Απρίλης 1999

Η λαϊκή πάλη συχνά αξιοποιεί τη φαντασία, την ευρηματικότητα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, να «διαδηλώσει» τα αιτήματά της. Μια τέτοια – ιστορική, πλέον – στιγμή κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης» στις 30 Απρίλη 1999.

Ήταν 24 Μάρτη 1999 όταν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία. Από εκείνη τη μέρα και για 78 μέρες πραγματοποιήθηκαν 2.300 αεροπορικές επιδρομές με τη χρήση 1.130 πολεμικών αεροσκαφών. Εκτόξευσαν από τον αέρα συνολικά 420.000 βλήματα, πυραύλους και βόμβες, ενώ χρησιμοποίησαν 37.000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τις περισσότερες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

Μέσα σε αυτές τις 11 βδομάδες σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άμαχοι (το 30% παιδιά), τραυματίστηκαν πάνω από 6.000, εκατοντάδες χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες και εξαθλιώθηκαν οικονομικά κάπου 2.500.000 άλλοι.

Στο έγκλημα αυτό συνένοχη ήταν η κυβέρνηση της Ελλάδας (ΠΑΣΟΚ), που έδωσε «γην και ύδωρ» στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

EUROKINISSI

Το ΚΚΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίσταση του ελληνικού λαού στον σφαγιασμό του γειτονικού λαού. Με διάφορους τρόπους, δυσκόλεψαν το πέρασμα των στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα μάλιστα με ΝΑΤΟικά στοιχεία, οι λαϊκές κινητοποιήσεις καθυστέρησαν το δολοφονικό έργο τους περίπου έναν μήνα.

Ο πολύμορφος λαϊκός αγώνας περιλάμβανε το σταμάτημα των τρένων και των στρατιωτικών κομβόι, κινητοποιήσεις – αποκλεισμούς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που είχε μετατραπεί σε ΝΑΤΟική βάση, μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με εμβληματική τη συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον, που η κυβέρνηση έπνιξε στα χημικά, με άγρια καταστολή σε βάρος των χιλιάδων διαδηλωτών.

Γιουγκοσλαβία - ΝΑΤΟ - βομβαρδισμοί.1999
Μνημείο για τα δολοφονημένα παιδιά από την κτηνωδία του ΝΑΤΟ
  • Βλ. περισσότερα:

«Ριζοσπάστης» 23-24/3/2019

Δείτε ακόμα...