Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Γλυκά Νερά. Όμως πολλά ερωτήματα δημιουργούνται από τη δήλωση που έκανε ο δήμαρχος της Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από πτώση ενός drone.
Όπως φαίνεται από φωτογραφίες που καταγράφηκαν από δημοσιογραφικά συνεργεία που πήγαν στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, το συγκεκριμένο drone που έπεσε είναι το στρατιωτικού τύπου «SARISA SRS 1A», που παράγεται από την εταιρεία SPIRIT AERONAUTICAL SYSTEMS (SAS) Technology, η οποία έχει την έδρα της στα Γλυκά Νερά, δίπλα δηλαδή στον τόπο εκδήλωσης της φωτιάς.
Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές ατόμων, που πιάστηκαν στο σημείο την ώρα που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν γρήγορα με ένα μαύρο βαν. Φέρεται δε να παραδέχτηκαν στους αστυνομικούς ότι αυτοί πετούσαν το drone και φέρεται να δήλωσαν υπάλληλοι της παραπάνω εταιρείας κατασκευής. Τελικά ένας από αυτούς συνελήφθη ως ο χειριστής του drone.
Και εδώ αρχίζουν τα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.
Ποιος μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο στρατιωτικό μηχάνημα; Όταν σηκώνονται τέτοια οπλικά συστήματα επί της ουσίας, δεν πρέπει να υπάρχει σχέδιο πτήσης;
Σε άμεση σχέση η εταιρεία με το ελληνικό κράτος
Το εν λόγω μη επανδρωμένο όχημα που εντοπίστηκε στα Γλυκά Νερά είναι η στρατιωτική έκδοση, που πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως εκτοξευτής ρουκετών.
Η εταιρεία κατασκευής του ιδρύθηκε το 2020 και ανήκει σε ευρύτερο όμιλο με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς όπως ναυτιλία, logistic/e-commerce, Τρόφιμα, Διεθνές εμπόριο (Trading), Real Estate, Τουρισμό, Ενέργεια. Κατασκευάζει drones και για στρατιωτική και για πολιτική χρήση, έχει πουλήσει τέτοια στην Πυροσβεστική, ενώ είναι σε άμεση επαφή και συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την Ε4 Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ.
Μάλιστα, όπως ανακοινώνεται και επίσημα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, την περασμένη Δευτέρα 1/7 στην έδρα της, και με μεσολάβηση της παραπάνω Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ, έγινε παρουσίαση των οπλικών συστημάτων της SAS σε 19 διαπιστευμένους, στην Ελλάδα, Ακολούθους Αμυνας από 14 συνολικά χώρες, όπου συμμετείχαν και ο Ταξίαρχος Διευθυντής της, όπως και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Σπυριδάκος.
Επίσης στελέχη της εταιρείας συμμετείχαν πρόσφατα σε παρουσίαση στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, όπως και σε έκθεση της Ενωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (Association of the United States Army). Μάλιστα drone που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ρουκέτες έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι στην Ουκρανία.
Σημειώνουμε επίσης ότι drone της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ενταγμένο και στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα το 2021, σύστημα τύπου EMPUSA, EMP-X6Τ (Tactical), έγινε δωρεά προς το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), επίλεκτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων. Εγινε αποδεκτή από τον τότε υπουργό Αμυνας (ΦΕΚ 4360/21-09-2021) και η παράδοση του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΕΤΑ στις 10/9/21.
Επίσης η εν λόγω εταιρεία υποστηρίζεται από τον γνωστό βελγικό όμιλο στην πολεμική βιομηχανία «THALES Group», που την προμηθεύει τα πυρομαχικά των δοκιμών, και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Σημειώνεται τέλος ότι το σημείο της πτώσης του drone απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Διοικήσεως Μεσογείου.
Ολα αυτά τα στοιχεία κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη οι αρμόδιες κρατικές αρχές να απαντήσουν τι ακριβώς συνέβη με τη φωτιά στα Γλυκά Νερά, που για άλλη μια φορά απείλησε να κάψει ένα ακόμη δάσος από τα λίγα που έχουν απομείνει στην Αττική.