Πολωνία: Ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο «Βαλτικός Αγωγός» (Baltic Pipe), που θα συνδέει τα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τη Δανία και την Πολωνία

Η Πολωνία σκοπεύει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου από το 2023, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, παραμονές των εγκαινίων του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» που θα μεταφέρει αέριο στη Γερμανία – δίπλα στον «Nord Stream 1» – και αναμένεται ως και να διπλασιάσει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στο νέο ρωσικό αγωγό έχουν αντιταχθεί οι ΗΠΑ, προωθώντας το αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) αλλά και επειδή ενισχύει τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη, ενώ Πολωνία και Βαλτικές χώρες πρωτοστάτησαν για να εμποδιστεί η κατασκευή του.

Ο Πολωνός κυβερνητικός πληρεξούσιος Πιοτρ Ναΐμσκι, δήλωσε χθες ότι «δεν θα παρατείνουμε τη σύμβαση με τη ρωσική Gazprom» και αναμένει ότι ο «Βαλτικός Αγωγός» (Baltic Pipe), που συνδέει τα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τη Δανία και την Πολωνία, θα λειτουργήσει πλήρως από 1η Οκτώβρη του 2022. Καθώς οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στην Ευρώπη επιδιώκουν να μειώσουν τις προμήθειες ρωσικού αερίου, η Πολωνία βρίσκεται παράλληλα σε διαδικασία διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, ενώ το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα.

«Η ποσότητα αερίου που θα χρησιμοποιήσουμε στην Πολωνία θα αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2030», πρόσθεσε ο Ναΐμσκι και καθώς η πολωνική εταιρία «Gaz-System» κατασκευάζει διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, θα επιτραπεί η εισαγωγή «ολόκληρης της ποσότητας φυσικού αερίου που είναι απαραίτητη για την οικονομία από άλλες πηγές, εκτός της Ρωσίας».

Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο «Baltic Pipe», θα μπορεί να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...