Πολωνία: Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας για τον πύραυλο στις 29 Δεκέμβρη

ΠΟΛΩΝΙΑ - Αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

Στην Πολωνία ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας σχετικά με την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από πύραυλο στις 29 Δεκέμβρη.

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Ούτε οι σύμμαχοί μας μπορούν να το αποκλείσουν», είπε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου να μην ήταν τυχαία αλλά σκόπιμη, προκλητική ενέργεια.

Είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι μια διείσδυση σε βάθος 40 χλμ. από τα σύνορα της Πολωνίας ήταν τυχαία. Αυτού του είδους η τροχιά παραβιάζει κατάφωρα τον εθνικό εναέριο χώρο.

Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Πολωνίας

Ο πύραυλος εξήλθε από τον πολωνικό εναέριο χώρο τρία λεπτά αργότερα.

Εκτίμησε δε ότι δεν ήταν τυχαία η στιγμή, δεδομένης της αλλαγής σκυτάλης στην κυβέρνηση της Πολωνίας και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, επομένως «ο κίνδυνος από τέτοιες δοκιμασίες είναι υψηλός».

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα προβλήματα στη λειτουργία του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού (GPS) στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Βαλτικής, τα οποία όμως δεν φάνηκαν να επηρεάζουν το αντίστοιχο σύστημα GLONASS, που χρησιμοποιεί η Ρωσία.

Τις τελευταίες μέρες, δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και αεροσκάφος εφοδιασμού με καύσιμα, βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και τον επιτηρούν, ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Ο Ρώσος επιτετραμμένος στη Βαρσοβία, που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία απόδειξη περί ρωσικής παραβίασης του πολωνικού εναέριου χώρου.

Δείτε ακόμα...