Πολωνία: Διαδηλώσεις ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων

Διαδηλώσεις ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία
Διαδηλώσεις ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της Πολωνίας για τρίτη συνεχόμενη νύχτα μετά την καθιέρωση σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Η άμβλωση επιτρέπεται τώρα μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η εγκυμοσύνη απειλεί τη ζωή της μητέρας. Οι διαδηλωτές αψηφούν τους περιορισμούς του κορονοϊού και τις θερμοκρασίες κατάψυξης για να διαμαρτυρηθούν μετά την απόφαση της Τετάρτης.

Η πλειοψηφία των Πολωνών αντιτάχθηκε στην αυστηρότερη απαγόρευση της άμβλωσης. Οι διαδηλωτές στη Βαρσοβία βάδισαν στους δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία, ισότητα, άμβλωση κατά απαίτηση», αναφέρει ο Adam Easton του BBC από την πρωτεύουσα.

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο διαπίστωσε ότι ένας νόμος του 1993 που επιτρέπει την άμβλωση σε περιπτώσεις σοβαρών και μη αναστρέψιμων εμβρυϊκών ανωμαλιών ήταν αντισυνταγματικός.

Η απόφαση προκάλεσε οργή από τους υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση, πυροδοτώντας διαδηλώσεις που μετατράπηκαν σε πιο γενικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το δικαστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του με το επιχείρημα ότι «ένα αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος» και επομένως αξίζει προστασία βάσει του πολωνικού συντάγματος που διασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή.

Υπάρχει θυμός για τον τρόπο με τον οποίο έχει εκδοθεί η απόφαση, χωρίς δημόσια ή κοινοβουλευτική συζήτηση και από μια ομάδα δικαστών που θεωρείται ευρέως πιστός στην κυβέρνηση.

Ο Krzysztof Sobolewski, ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος PiS, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις ήταν παράνομες λόγω των περιορισμών του Covid-19.

“Οι άνθρωποι που διοργανώνουν αυτές τις διαμαρτυρίες … θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι διακινδυνεύουν τη ζωή των συμμετεχόντων και εκείνων που βρίσκονται κοντά τους, επειδή απειλεί, Θεέ μου, ένα νέο κύμα κοροναϊού”, είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Πηγή: BBC

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...