Πολωνία: Η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία «δυνητική απειλή» για την περιοχή, δηλώνει ο πρόεδρος Ντούντα

Η παρουσία της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στη Λευκορωσία μπορεί να αποτελέσει «δυνητική απειλή» για τις γειτονικές χώρες, μέλη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες την άφιξη στο έδαφός της του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τερμάτισε την 24ωρη ανταρσία της Wagner το Σάββατο στη Ρωσία.

«Είναι δύσκολο για εμάς να αποκλείσουμε ότι η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να αποτελέσει μια δυνητική απειλή για την Πολωνία που μοιράζεται σύνορα με τη Λευκορωσία, απειλή για τη Λιθουανία (……), καθώς και, ενδεχομένως, για τη Λετονία, η οποία επίσης συνορεύει με τη Λευκορωσία», είπε ο Ντούντα σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Λιθουανό ομόλογό τους Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Ντούντα άφησε αναπάντητο δικό του ερώτημα σχετικά με τον «σκοπό αυτής της μετεγκατάστασης».

«Ποιός είναι ο σκοπός πράγματι της παρουσίας των δυνάμεων της Ομάδας Wagner, με άλλα λόγια του ρωσικού στρατού, στη Λευκορωσία; Αποσκοπούν να καταλάβουν τη Λευκορωσία ή να δημιουργήσουν μια πρόσθετη απειλή από το βορρά προς την Ουκρανία, απειλώντας με πιθανή επίθεση σ’ αυτή τη χώρα από τη Λευκορωσία ή είναι μια μορφή δυνητικής απειλής ακριβώς για τις χώρες του ΝΑΤΟ, για την Πολωνία;

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «το ΝΑΤΟ πρέπει να πει ομόφωνα στις κοινωνίες της Πολωνίας και της Λιθουανίας ότι αν ένα πόδι άνδρα της Wagner πατήσει στο έδαφος της Λιθουανίας ή της Πολωνίας, τότε όλοι οι μαχητές της Wagner θα καταστραφούν, όπου κι αν βρίσκονται».

Η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στις 11 Ιουλίου και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους «είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...