Σε ένα τέτοιο φόντο, γίνεται αντιληπτό πως η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών από κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει τους κινδύνους για τέτοια περιστατικά και επέκταση του πολέμου.
Η Πολωνία αναμένεται να στείλει στην Ουκρανία 4 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 σοβιετικού σχεδιασμού τις επόμενες μέρες, ενώ τα υπόλοιπα προετοιμάζονται, συντηρούνται.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε την αποστολή 13 μαχητικών αεροσκαφών MIG-29 στην Ουκρανία. Ο στόλος των MiG-29 αποσύρθηκε το περασμένο καλοκαίρι και τα περισσότερα από αυτά δεν βρίσκονται σε επιχειρησιακή κατάσταση, ενώ θα αντικατασταθούν από αμερικανικά μαχητικά F-16.
«Φαίνεται ότι οι δυτικές χώρες ασχολούνται έτσι με την απόρριψη παλιού περιττού εξοπλισμού», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, και «διαβεβαίωσε» πως «όλος αυτός ο εξοπλισμός θα καταστραφεί» από τις ρωσικές δυνάμεις.
Διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν πως η κίνηση της Πολωνίας στοχεύει να πιέσει κι άλλους «συμμάχους» να στείλουν σύγχρονα δυτικά μαχητικά. Αναφέρεται ότι η Βαρσοβία, που βλέπει στον πόλεμο στην Ουκρανία μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ευρώπη, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να αλλάξει τη δυναμική εντός του ΝΑΤΟ, λειτουργώντας ως καταλύτης για άλλα κράτη να «κάνουν περισσότερα» ή να οξύνει την αντιπαράθεση με κράτη που αντιτίθενται σε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ δηλώνουν για την ώρα ότι δεν έχουν ως προτεραιότητα την αποστολή αεροσκαφών στο Κίεβο, προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν θα εμποδίσουν» άλλους συμμάχους να το πράξουν. Η κίνηση Πολωνίας και Σλοβακίας ενδέχεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις σε αυτήν τη στάση και στη συνέχεια να ασκήσει πίεση στη Γερμανία, όπως είχε γίνει σε προηγούμενη φάση στο θέμα της αποστολής σύγχρονων ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο.
Ολα αυτά, ενώ σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Confidencial», πολλοί «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ φοβούνται μήπως το Κίεβο χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, αν λάβει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση. Χτυπήματα σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα, αλλά και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο – όπως τα χτυπήματα με drones σε ρωσικές βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών – αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την απειλή παραπέρα γενίκευσης του πολέμου.
Στο μεταξύ, στο μέτωπο της παραπέρα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε – σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» – ότι έχει θετική προσέγγιση στην αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ελπίζει να επικυρωθεί η αίτηση της Φινλανδίας πριν τις τουρκικές εκλογές του Μάη. «Η Φινλανδία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της», δήλωσε, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την «τρομοκρατία».