Πολωνία – Λευκορωσία: Άγρια καταστολή μεταναστών στα σύνορα

Μετανάστες στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Την καταστολή και τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών, που έχουν γίνει «μπαλάκι» γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, ενώ έχουν αναφερθεί και τουλάχιστον πέντε θάνατοι, επιβεβαιώνει έκθεση της «Διεθνούς Αμνηστίας».

Μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες και βίντεο της 18ης Αυγούστου, η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Πολωνίας προχώρησαν στην παράνομη επαναπροώθηση ομάδας μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στα πολωνικά σύνορα, απαγορεύεται η πρόσβαση σε ΜΜΕ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, όπως και η ΕΕ, προσπαθούν να αντικρούσουν τις «απότομες αυξήσεις των ροών μεταναστών και προσφύγων» από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ μέσω Λευκορωσίας. Η δε λευκορωσική κυβέρνηση επιτρέπει και ενθαρρύνει μετανάστες να περάσουν τα σύνορά της, ως αντίποινα στις ευρωενωσιακές κυρώσεις.

Ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει στο έδαφος της Πολωνίας από τον Ιούλη, τουλάχιστον 30 έχουν αποκλειστεί στα σύνορα από τα μέσα Αυγούστου. Διάφορες οργανώσεις έχουν τονίσει ότι η υγεία αρκετών κινδυνεύει και πιθανώς χρειάζονται περίθαλψη.

Τα παραπάνω ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν ενόψει της συνάντησης που θα είχαν χτες στη Βαρσοβία η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιούανσον, και ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών, Μάριους Καμίνσκι, για την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότρυνε τη Βαρσοβία να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) να επιχειρήσει στην περιοχή.

Δείτε ακόμα...