Πολωνία – Λευκορωσία: Απελάσεις διπλωματών, νέες απαγορεύσεις διέλευσης στα σύνορα, ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία με τη Λευκορωσία, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση από τη Βαρσοβία ότι το Μινσκ ανακοίνωσε την απέλαση τριών Πολωνών διπλωμάτων.

Επικαλούμενη λόγους «κρατικής ασφάλειας», η Βαρσοβία ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι κλείνει ένα συνοριακό πέρασμα στη Λευκορωσία στο Μπομπροβνίκι, οδηγώντας τις ήδη εχθρικές σχέσεις των δύο χωρών σε νέο χαμηλό. Η μεταφορά εμπορευμάτων για οχήματα της Λευκορωσίας στο συνοριακό πέρασμα Κουκουρίκι-Κοζλόβιτσε θα διακοπεί από τις 19:00 αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας.

Η απόφαση συνδέεται με την απόφαση του Μινσκ να περιορίσει την κυκλοφορία πολωνικών φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λετονία και τη Λιθουανία, ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα σήμερα, δύο Πολωνοί πρόξενοι από την Χρόντνα και ο μεσολαβητής της πολωνικής συνοριοφυλακής στο Μινσκ διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν η Λευκορωσία «μέχρι το τέλος της ημέρας της Τετάρτης», γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας Λούκας Γιασίνα. «Σκεφτόμαστε μια σωστή και κατάλληλη απάντηση σε αυτό», είπε.

Η Λευκορωσία χαρακτήρισε παράλογη και επικίνδυνη την απόφαση της Βαρσοβίας να κλείσει το συνοριακό πέρασμα στο Μπομπροβνίκι.

To κλείσιμο του περάσματος και τα αντίποινα του Μινσκ σε αυτή την κίνηση, έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και σήμερα μια ουρά φορτηγών από την πολωνική πλευρά στο μοναδικό ανοιχτό σημείο διέλευσης για μεταφορά εμπορευμάτων στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας ξεπερνούσε τα 40 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές.

«Περίπου 1.900 φορτηγά σχηματίζουν αυτήν την ουρά, η οποία φτάνει σε περίπου 63 ώρες αναμονής» στις πλευρές του δρόμου που οδηγεί στο πέρασμα Κορόστσιν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των τοπικών τελωνείων Μίχαλ Ντρους.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...