Πολωνία – Λευκορωσία: Ένταση στα σύνορα με τους μετανάστες

Σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας / Πρόσφυγες - μετανάστες
Φώτο Αρχείου / Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας / Πρόσφυγες – μετανάστες / Πηγή: TWITTER

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας, με τη μετανάστευση να χρησιμοποιείται σαν «εργαλείο» και μοχλός πίεσης για γεωπολιτικούς σκοπούς. Εκατοντάδες άνθρωποι από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προσπαθούν να διασχίσουν τα πολωνικά σύνορα. Τουλάχιστον εφτά μετανάστες, από τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στη μεθόριο περιοχή, έχουν πεθάνει. ενώ η ζωή πολλών μεταναστών βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν αντίστοιχα βίντεο που δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες με σακίδια να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου ή να κάθονται στον δρόμο, ενώ συνοδεύονται από ένοπλους ντυμένους στα χακί, πιθανά Λευκορώσους.

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει σοβαρό συμβάν, με την πολωνική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να κάνει λόγο για «μαζική επίθεση παράνομων μεταναστών» στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα φτάνουν τις 12.000 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας.

«Η Λευκορωσία θέλει να προκαλέσει ένα σοβαρό περιστατικό, κατά προτίμηση με πυροβολισμούς και θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», κατήγγειλε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιορτ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Από την πλευρά της η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί και αναδιατάσσει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει το χτίσιμο τείχους μήκους 500 χλμ στα σύνορά της, που θα κοστίσει 152 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022.

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της Λευκορωσίας εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας ότι μεγάλη ομάδα μεταναστών κινείται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς τα πολωνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι η Βαρσοβία υιοθετεί μια «απάνθρωπη στάση».

Οργανώσεις καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία, υπό ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Η Λευκορωσία αντιδρώντας στις κυρώσεις της ΕΕ προωθεί μετανάστες στα σύνορά της, ενώ η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία τους επαναπροωθούν ή τους συλλαμβάνουν.

Δείτε ακόμα...