Πολωνία – Λευκορωσία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στις πλάτες των χιλιάδων ξεριζωμένων

Πηγή: Sputnik

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Λευκορωσία και η ένταση στα σύνορα, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων.

Και στις δυο πλευρές των συνόρων έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα και βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός και η οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση. Οι μετανάστες που σπρώχνονται και από τις δυο πλευρές των συνόρων και δεν μπορούν να πάνε ούτε μπροστά, ούτε πίσω, πέταξαν πέτρες και κλαδιά εναντίον των Πολωνών συνοριοφυλάκων στη διάρκεια της νύκτας και χρησιμοποίησαν κούτσουρα για να ρίξουν το συρματόπλεγμα.

Στην Ουκρανία μέλη της συνοριοφρουράς, της αστυνομίας και της εθνοφρουράς πραγματοποίησαν άσκηση στη μεθόριο με τη Λευκορωσία για να προστατεύσουν τη χώρα από ενδεχόμενες απόπειρες μεταναστών να παραβιάσουν τα σύνορα και αύξησε κατά χιλιάδες τις δυνάμεις καταστολής.

Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία προειδοποίησαν σήμερα ότι η «κρίση» στα σύνορα ενδέχεται να κλιμακωθεί σε σοβαρό στρατιωτικό επεισόδιο, ενώ καταδίκασαν «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Η Ρωσία έστειλε την Τετάρτη δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Παράλληλα λευκορωσικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα για δεύτερη ημέρα στρατιωτικά γυμνάσια.

Η ΕΕ προανήγγειλε επέκταση και αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να απειλεί πως θα απαντήσει ακόμη και διακόπτοντας τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού «Yamal». «Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου;», δήλωσε. Επίσης απείλησε με το ενδεχόμενο να η Λευκορωσία να κλείσει τα σύνορά της για τη διέλευση εμπορευμάτων από την Ανατολή προς την Ευρώπη.

Εξάλλου ο Λευκορώσος πρόεδρος κατήγγειλε ότι γίνονται προσπάθειες να δοθούν όπλα στους μετανάστες, κάτι που χαρακτήρισε πρόκληση, χωρίς να διευκρινίσει ποιους κατηγορεί.

Την ίδια στιγμή η λευκορωσική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εφ’ όλης της ύλης, αλλά και συγκεκριμένα για την καταστολή της μετανάστευσης, διεκδικώντας ανταλλάγματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι επανέλαβε την πρόθεση της Λευκορωσίας για απευθείας συνομιλίες με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει διακόψει την χρηματοδότηση προς το Μινσκ για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα και την κατασκευή κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, ανέφερε ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον ΟΗΕ και τη Λευκορωσία για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που βρίσκονται στα Πολωνο-Λευκορωσικά σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε από τον ΟΗΕ να συζητήσει τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από τα λευκορωσικά σύνορα για τους μετανάστες ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, «επιβεβαιώθηκε η σημασία της ταχύτερης διευθέτησης της οξείας μεταναστευτικής κρίσης που έχει προκύψει σύμφωνα με τα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα». Ο Πούτιν επανέφερε την πρόταση για αποκατάσταση των επαφών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Λευκορωσίας προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

Δείτε ακόμα...